Трикове с продукти от кухнята за по-лесно белене на сварени яйца

Често, особено при пресните продукти, половината белтък остава по залепнал за черупката

14.04.2024 | 12:25 Редактор: Елеонора Танева
Трикове с продукти от кухнята за по-лесно белене на сварени яйца

Варените яйца са една от най-здравословните закуски. Те са богати на витамини и минерали, протеини и полезни мазнини, които в комбинация стабилизират кръвната захар, дават много енергия, ситост и са вкусни.

Едно от най-досадните неща обаче е да белите трудни за обелване варени яйца. Когато черупката е упорито прилепнала за белтъка, с премахването ѝ си заминава и половината от яйцето. 

С някои хитри трика в кухнята този проблем може да бъде лесно решен:

Сода за хляб

Добавена към врящата вода, може да ви помогне да обелите варените яйца за секунди. Тя има ниско pH, докато албуминът в яйцата е с високо. Добавянето на сода към водата блокира механизма, при който албуминът предизвиква прилепване на черупката към вътрешната ципа на яйцата. 

Оцет 

Той укрепва черупката на яйцето и я предпазва от напукване. В същото време въздейства върху белтъка, като го стяга по-лесно и помага за задържането му вътре в ципата на яйцето. Това е особено важно, когато варите по-стари яйца, имащи склонността да се напукват лесно.

Олио

Излейте 2-3 супени лъжици олио във врящата вода с яйцата. Оставете да се варят 7-8 минути. Олиото прониква в порестата черупка на яйцата. След счупването им черупката става много по-лесна за обелване и в повечето случаи дори пада на цели парчета, пише az-jenata.bg

Снимка: pxhere


1
0 rate up comment rate down comment 0

преди 2 седмици
Това е особено важно, когато варите по-стари яйца.......... По-старите яйца нямат нужда от каквото и да било; те се белят лесно. Сигнализирай за неуместен коментар