Бързото стареене е предпоставка за рак - как да намалим биологичната си възраст?

Фактори като хранене, физическа активност, стрес, тютюнопушене и сън влияят на здравето на организма

13.04.2024 | 06:55 Редактор: Толя Стоянова
Бързото стареене е предпоставка за рак - как да намалим биологичната си възраст?

Нови данни, представени на ежегодната среща на Американската асоциация за изследване на ракови заболявания, показват ускореното стареене като силна предпоставка за появата на тумори. Напредналата биологична възраст е свързана с 42% по-висок риск от ранен рак на белите дробове, 22% по-висок риск от рак на стомашно-чревния тракт и 36% по-висок риск от рак на матката.

В изследването на учени от Вашингтонския университет в САЩ се твърди, че ускореното биологично стареене става все по-често срещано при поколенията – хора, родени след 1965 г. имат 17% по-висока вероятност от ускорено стареене в сравнение с хора, родени между 1950 и 1954 г.

За да се определи биологичната възраст при близо 149 хиляди доброволци, чиито данни са анализирани, са разгледани девет биологични показателя в кръвта, включително Ц-реактивен протеин, глюкоза, креатинин, албумин и брой на белите кръвни клетки. При хора, чиято биологична възраст е по-висока от хронологичната възраст, има ускорено стареене.

Начинът, по който стареем, се определя в голяма степен от генетични фактори, но начинът ни на живот също оказва влияние. Макар и да съществуват увреждания като синдром на Хътчинсън-Гилфорд или синдром на Вернер, фактори като хранене, физическа активност, стрес, тютюнопушене, сън и околна среда също влияят на здравето на организма.

Храненето със здравословни храни може да намали биологичната възраст според проучване на болница Илсан в Южна Корея. Разнообразието от храни захранва чревния микробиом, който подпомага голям набор от процеси в организма. Бедната чревна микрофлора представлява проблем за организма, показва изследване на института Уистар в САЩ, което свързва и синдрома на пропускливите черва с напреднала биологична възраст. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 дни
Нямаме сигнал на Бг он еър от 01.02.24г. Без вина сме виновни. Не е вярно че няма интернет има. Не си честен човек. Господ да ви бере грижата. Сигнализирай за неуместен коментар