Полезни храни за добро кръвообращение

Начинът ни на живот е важен

11.04.2024 | 17:22 Редактор: Беатрис Младжова
Полезни храни за добро кръвообращение

Знаете ли какво е общото между зеления чай, авокадото, рибата, нара, орехите, доматите, гинко билоба и динята? Всички те са сочени за много полезни за нашето кръвообращение. Начинът ни на живот и хранене допринася за този процес. 

Вижте още храни, които може да добавите към менюто си за добро кръвообращение. 

Бадеми

Едни от най-полезните ядки, богати на витамин Е и здравословни мазнини, а освен това имат антиоксидантни свойства. Според западни проучвания, редовната консумация на бадеми подобрява кръвообращението. 

Банани

Вкусните банани съдържат калий и магнезий, които са два важни минерала, от съществено значение за здравето на сърцето и добрата циркулация на кръвта. 

Червено цвекло

Цвеклото е суперхрана, за която се смята, че може да понижи систоличното кръвно налягане.

Канела

Прекрасна подправка, която е полезна не само за метаболизма, настроението и нивата на кръвната захар. Установено е, че канелата допринася за отпускане на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане, което помага за подобряване на притока на кръв.

Цитрусови плодове

Те са изключително богати на витамин С, който е мощен антиоксидант. Той е един от най-важните хранителни елементи за поддържане на здравето ни. Цитрусовите плодове съдържат и други антиоксиданти, които могат да намалят възпалението, да предотвратят образуването на кръвни съсиреци и да подобрят кръвообращението.

Слънчогледови семки

Те ни осигуряват много основни хранителни вещества. Слънчогледовите семки са много полезни, защото са с високо съдържание на здравословни мазнини, протеини, фибри, фитохимикали, селен, мед, магнезий и витамин Е. Добър източник на магнезий са. 

Лук

Той е богат на кверцетин, който е мощен антиоксидантен флавоноид, допринасящ за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Според западни изследвания, редовната консумация на лук може да подобри кръвообращението. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay