Кои храни са богати на витамин Ц

17.04.2024 | 09:39 Редактор: Искра Ангелова
Кои храни са богати на витамин Ц

Витамин Ц, наричан още аскорбинова киселина, играе много важна роля в човешкия организъм. По-специално, хранителното вещество е ключово за имунната система, като помага за предотвратяването на инфекции и участва в борбата срещи редица болести. Тъй като човешкото тяло не съхранява важния витамин, всеки ден трябва да си го набавяме чрез разнообразно хранене и прием на добавки. Представяме ви част от най-богатите хранителни източници на витамин Ц от apteka.framar.bg.

Ягоди

Една чаша ягоди съдържа 85 милиграма витамин Ц, заедно със сериозно количество манган, което подпомага поддържането на нивата на кръвната захар в норма. При закупуването на полезния плод обаче е важно човек да се увери, че получава органичен сорт, тъй като това е един от плодовете с най-много пестициди.

Ананас

Сочният тропически плод е изключително богат на витамин Ц (79 милиграма в една чаша). И за разлика от повечето плодове, ананасът съдържа също значителни количества от ензима бромелаин, който оказва благоприятно въздействие върху храносмилането на протеини.

Манго

Едно манго съдържа 122 милиграма витамин Ц. Сочният плод също е отличен източник на зеаксантан – антиоксидант, който защитава очите, филтрирайки вредните лъчи на синята светлина, които допринасят за развитието на дегенерация на макулата.

Брюкселско зеле

Въпреки че не са ни необходими още причини да обичаме брюкселско зеле, важно е да отбележим, че зеленчукът е изключително богат на витамин Ц, заедно с хранителни вещества, които се борят ефективно с рака.

Киви

Само 2 средни кивита съдържат 128 милиграма витамин Ц. Изследванията показват, че сладкият плод подпомага бързото заспиване и подобрява качеството на съня. Вероятната причина за благоприятния ефект на кивито са високите нива на серотонин – хормон, който играе съществена роля в инициирането на съня.

Гуава

Това вкусно тропическо лакомство е отличен източник на витамин Ц, който осигурява над 200% от препоръчителния дневен прием (около 125,6 милиграма на плод). Никога не сте купували гуава? Зрелият плод има бледозелена до светложълта кора и приятен аромат.

Чушки

Всички чушки – зелени, жълти, червени и оранжеви – съдържат повече витамин Ц от един портокал (от 95 милиграма в зелените до колосалните 341 милиграма в жълтите чушки). Освен това този широко разпространен зеленчук е нискокалоричен – само 45 калории на чаша – което го прави перфектната закуска.

Праскови

Една средна праскова съдържа впечатляващите 138 милиграма витамин Ц. Добавете сладкия летен плод към овесената си каша или палачинки, използвайте го, за да направите салса за печено пиле или риба, или хапнете една праскова като лека закуска в движение.

Папая

Подобно на мангото и ананаса, папаята е отличен източник на витамин Ц – един малък плод съдържа 95 милиграма. Освен това тропическият плод съдържа ензимите папаин и химопапаин, за които е известно, че намаляват възпалението.

Японски спанак

Японският спанак може да рядко да е наличен на фермерския пазар, но винаги, когато го видите, не забравяйте да си вземете от него. Само една чаша от тази пикантна зеленина осигурява 195 милиграма витамин Ц, което е над четири пъти повече от препоръчителния дневен прием. Японският спанак може да се прибави към яйца или пържени картофи или да се използва като основа за салата.

Броколи

Чаша нарязани сурови розички броколи съдържа около 80 милиграма витамин Ц, заедно с голямо количество витамин К, който е изключително важен за здравето на костите и правилното съсирване на кръвта.

Карфиол

Този универсален зеленчук е отличен източник на витамин Ц – около 283,4 милиграма на порция (1 глава карфиол). В допълнение към това, карфиолът не съдържа мазнини и холестерол, както и малко количество натрий, което го прави изключително полезен за човешкото здраве.

Източник: https://www.prevention.com/food-nutrition/g20511745/9-foods-with-more-vitamin-c-than-an-orange/