Как да премахнем стриите?

Изследванията показват, че няколко съставки могат да помогнат

04.04.2024 | 09:08 Редактор: Толя Стоянова
Как да премахнем стриите?

Стриите са често срещано явление, когато кожата рязко се разтяга или свива, оставяйки обезцветени и вдлъбнати линии докато зараснат. Докато някои стрии могат да избледнеят с времето, други може да не изчезнат напълно. Лечението на стрии е трудно.

Някои домашни средства могат да помогнат за превенцията и да намаляват появата им, но не и да ги премахнат напълно. Изследванията показват, че няколко съставки, като бадемово масло или продукти, които включват хиалуронова киселина и центела азиатика, могат да помогнат. 

Бадемово масло

Бадемовото масло може да бъде полезно поради своите овлажняващи свойства в комбинация с масажиране на кожата за увеличаване на притока на кръв. То може да бъде особено полезно за бременни жени, тъй като проучванията показват, че не представлява риск за майката или плода.

Едно проучване показва, че бременни жени, които прилагат бадемово масло и масажират корема си, намаляват стриите си, докато тези, които използват само масло от горчив бадем, не наблюдават ефективност. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали масажът или маслото са по-ефективни от други начини.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина може да противодейства на изтъняването на кожата, като стимулира производството на колаген и подобрява устойчивостта на опън от механични сили. Ефектът на хиалуроновата киселина за предотвратяване на стрии обаче остава неясен. Двойно проучване при бременни жени, използващи крем с алфастрия, съдържащ хиалуронова киселина, витамини и мастни киселини, показва намаляване на стриите в сравнение с плацебо групата. Въпреки това, поради други съставки в крема, са необходими допълнителни изследвания, за да се определят реалните ефекти само на хиалуроновата киселина.

Азиатска центела

Азиатската центела е лечебна билка. Въпреки че механизмът ѝ на действие при лечение на стрии не е ясен, свойствата ѝ водят до предположения, че приложението ѝ ускорява заздравяването на рани и подобрява якостта на опън на белезите. Подобно на хиалуроновата киселина обаче, центелата е съставка, която често се комбинира с други компоненти в продуктите. Следователно са необходими повече изследвания, за да се определи истинската ѝ ефективност срещу стриите.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay