Как да лекуваме атопичен дерматит?

Емолиентите и овлажнителите са съществен аспект от грижата за всички видове дерматити

03.04.2024 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Как да лекуваме атопичен дерматит?

Атопичният дерматит се характеризира със сърбеж, разчесване и екзематозни лезии (сухи, лющещи се и покрити с кора участъци от кожата), а когато е хроничен, може да бъде свързан с лихенификация (удебеляване) и пигментни промени. Повечето пациенти имат повишени нива на серумен имуноглобулин (IgE) и лична или близка фамилна анамнеза за атопия (алергии тип I, алергичен ринит и астма).

Диагнозата се основава на анамнезата и клиничния преглед. Необходимо е идентифициране на провокиращи фактори - дразнещи вещества, сапуни, шампоани, пяна за вана, течност за миене на съдове, хлорирани плувни басейни, контактни алергени, хранителни и инхалаторни тригери, стрес.

Атопичният дерматит (атопична екзема) е най-разпространеното възпалително кожно заболяване, включва генетични фактори и фактори на околната среда. Все още не е възможно да се модифицират генетичните фактори и е трудно да се манипулират ефективно всички фактори на околната среда. Следователно лечението трябва да контролира възпалителния дерматит.

Общи мерки, които помагат при атопичен дерматит:

Кожни дразнители: Когато е възможно, избягвайте действия, които могат директно да възпалят кожата. Те могат да включват използването на определени тъкани, химикали, влажност, гореща вода, сауна, парна баня и сухота. 

Храна: Връзката между атопичния дерматит и храната е сложна. Хранителните алергии могат да обострят атопичния дерматит, но диетите не лекуват проблема. Тестването за хранителна алергия е необходимо, ако има опасения за животозастрашаваща реакция (анафилаксия). 

Локалните лечения могат да бъдат под много форми. Важно е да се използва правилната формула за различните модели и разпределения на атопичния дерматит. Емолиентите и овлажнителите са съществен аспект от грижата за всички видове дерматити. Те трябва да продължат да се прилагат дългосрочно при атопичен дерматит, дори ако кожата изглежда нормално. Прилагат се редовно (2-3 пъти на ден) и обилно. 

Смеси с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на вода обикновено се препоръчват за хидратиране на кожата и възстановяване на бариерата. Ако се развие контактен дерматит в отговор на определен продукт, употребата му трябва да се преустанови.

Локалните стероиди са основното лечение за лек до умерен атопичен дерматит. Те са безопасни и ефективни, когато се използват правилно. Локалните инхибитори на калциневрин са локални имуномодулатори и действат по различен начин от кортикостероидите. Пимекролимус и такролимус са подходящи за лечение на атопичен дерматит на чувствителни места като клепачи, кожни гънки и генитални области.

Биологичните агенти блокират механизма на възпалението. Dupilumab е първият биологичен агент, одобрен за лечение на атопичен дерматит. Използват се и инхибитори на янус киназата и други нови малки молекули.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Pixabay