Одобриха ново лекарство за лечението на атопичен дерматит

Броят на заболелите нараства и в развиващите се страни

23.12.2021 | 10:47 Редактор: Ваня Кузманова
Одобриха ново лекарство за лечението на атопичен дерматит

Атопичният дерматит – известен още като атопична екзема, е неинфекциозно хронично, възпалително и незаразно кожно заболяване, което се характеризира със суха, лющеща се, сърбяща и раздразнима кожа, която може да се появи както по лицето, така и по тялото. Случаите на атопичен дерматит са се увеличили от 2 до 3 пъти в индустриализираните страни от 70-те години на миналия век досега. Броят на заболелите нараства и в развиващите се страни.

През октомври 2020 г. беше одобрен първият инхибитор на Janus киназата , след което беше одобрен и упадициниб през август 2021 г. Това е иновативна терапия с висока ефективност в лечението на атопичния дерматит.

В началото на декември Европейската комисия даде одобрение и на третия медикамент в групата -  аброцитиниб. Тези медикаменти са показани за лечение на възрастни пациенти с умерен до тежък атопичен дерматит, които отговарят на условия за системна терапия. 

Janus киназите (чиито инхибитори са новите медикаменти) са вътреклетъчни ензими, които предават сигнали, произлизащи от взаимодействията на цитокиновите рецептори или рецепторите за растежния фактор на клетъчната мембрана, за повлияване на клетъчните процеси на хемопоеза и функцията на имунните клетки.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК