Симптоми, диагностика и причинители на астма

Ако един от родителите има заболяването, вероятно е да го предаде на своето дете

25.03.2024 | 09:56 Редактор: Толя Стоянова
Симптоми, диагностика и причинители на астма

Астмата и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) са белодробни заболявания, които причиняват възпаление и подуване на дихателните пътища, затрудняващи дишането. При астма възпалението често се предизвиква от алерген, като цветен прашец (полени) или мухъл, или от физическа активност.

Хроничната обструктивна белодробна болест е общ термин за група белодробни заболявания, които включват емфизем и хроничен бронхит. Емфиземът възниква, когато малките торбички в белите дробове (наречени алвеоли) са увредени. Хроничен бронхит възниква, когато въздухоносните пътища, доставящи въздух на белите дробове (бронхи), се възпалят. Пушенето е най-честата причина за тези две състояния.

Астмата се подобрява, симптомите ѝ могат да се появяват и да отминават, като е възможно за дълъг период от време да не възникнат оплаквания. При ХОББ симптомите са постоянни и се влошават с времето, дори при лечение. Астмата понякога се причинява от генетична предразположеност и генни промени, които се предават в семейството. Ако един от родителите има заболяването, е по-вероятно да го предаде на своето дете.

Симптомите на астма често започват в детството и състоянието е едно от най-разпространените дълготрайни заболявания при децата. Засяга около 1 на 10 деца. Освен фамилната анамнеза (случай в семейството) за заболяването, няколко фактора могат също да повишат риска за възникване на астма: инфекции на белите дробове, пушене, експозиция на химикали или други дразнители във въздуха.

Астмата в детска възраст значително повишава рисковете за поява на хронична обструктивна белодробна болест по-късно в живота. Астмата или причинява ХОББ, или е един от факторите, които повишават вероятността за поява на ХОББ в зряла възраст. Това е особено валидно за деца, които имат упорита астма, като при тях са налице проблеми с дишането почти всеки ден.

Диагностицирането на хроничната обструктивна белодробна болест или астмата започва с извършването на физикален преглед и снемане на анамнеза (медицинска история). Необходимо е преглеждането на носа и гърлото и преслушването на белите дробове със стетоскоп.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels