Липата - вълшебството срещу кашлица, астма и екземи

Тя спомага за облекчаване на депресия, стрес и безсъние

14.12.2023 | 15:44 Редактор: Искра Ангелова
Липата - вълшебството срещу кашлица, астма и екземи

Липата е дърво с височина до 30 м с гъста и силно разклонена корона. У нас се използват три вида липа - едролистна, дребнолистна и сребролистна. Листата на дребнолистната липа отгоре са тъмнозелени, отдолу - синкавозелени, при едролистната липа те са еднакво зелени от двете страни, а при сребролистната - отгоре са зелени, а отдолу бели, покрити е власинки. Дребнолистната липа цъфти най-късно, към средата на лятото - след едролистната и сребролистната. Липата се среща на територията на цялата страна предимно по влажни места.

Действие и приложение. Много са лечебните свойства на липата. Пиейки редовно чай от растението, получаваме физическо и психическо облекчение след дълъг и изморителен ден. Освобождава ни от умората и мигновено зарежда с енергия. Облекчава симптомите на грип. Успокоява стомаха.

Липовият цвят, като билка, е познат от древността и се е използвал много от народните лечители. Много митове и символики са свързани с дървото липа. Келтите са смятали липата за свещено дърво и племенния съд се е събирал под него, при решаването на важни дела, като се е приемало, че дървото ще следи за справедливостта и правосъдието. Заради сърцевидната форма на листата, липата е свързвана с богинята на любовта. 

Липовият цвят се използва при остри катари на горните дихателни пътища (ларингити, трахеобронхити) и други температурни състояния. При възпалителни процеси в гърлото и устната кухина, при кожни заболявания, ставни болки. Отхрачващото и противовъзпалително действие на липата я прави особено полезна в случай на настинка, кашлица, бронхит и астма.

Липата спомага за облекчаване на депресия, стрес и безсъние. Има данни, че липовият чай действа добре и при деца с дефицит на вниманието, а също и при умствена преумора.

Външно липата се използва за гаргара при възпалено гърло и стоматити, а също и при кожни раздразнения - екземи, сърбеж и зачервяване.

Четете в цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pixabay