"Ти си това, което ядеш" - ето най-добрата храна за блестяща кожа

Витамин Е предпазва кожата от увреждане на свободните радикали

11.12.2023 | 17:04 Редактор: Искра Ангелова

Това, което ядем, има пряко въздействие върху цялостното ни здраве и благополучие, така че не е изненадващо, че храненето влияе значително върху състоянието на най-големия ни орган - кожата. Поговорката "Ти си това, което ядеш" е напълно вярна, когато става въпрос за състоянието на вашата кожа. Хранителният ви режим може да има както положителни, така и отрицателни ефекти върху външния вид на кожата и цялостното ви здраве.

Ако искате да се храните за повече красота, важно е да вземете предвид храни, богати на определени хранителни вещества. Продуктите, които съдържат антиоксиданти, протеини, витамин Е, витамин А и омега-3 мастни киселини, са ключови съставки за насърчаване на здрава кожа.

Ролята на храненето в красотата

Според дерматолози, няколко ключови хранителни вещества играят жизненоважна роля в насърчаването на здравето на кожата и всяко едно от тях действа по различен начин.

Витамин А подпомага производството и възстановяването на кожните клетки, което може да помогне за намаляване появата на бръчки.

Витамин С подпомага производството на колаген, което е от съществено значение за поддържане на еластичността на кожата и предотвратяване на увисването.

Витамин Е предпазва кожата от увреждане на свободните радикали и може да помогне за намаляване на появата на белези.

Витамин D подпомага растежа и възстановяването на кожните клетки. Играе роля при заздравяването на рани.

Протеинът е от съществено значение за производството на колаген, който предотвратява увисването на кожата.

Антиоксидантите предпазват кожата от увреждане от свободните радикали, което може да причини преждевременно стареене и кожни проблеми.

Омега-3 мастните киселини помагат за намаляване на възпалението, което може да помогне при кожни заболявания, свързани с проблеми като екзема и акне.

Най-добрата храна за здрава кожа

Много богати на хранителни вещества храни могат да направят чудеса за кожата, когато бъдат включени в редовната ни диета. Въпреки това, ако експертите трябва да изберат само една, приемът на мазна риба, богата на омега-3, като сьомга, е нещото, за което всички се съгласяват.

Рибата, богата на омега-3 мастни киселини, помага за запазването на колагена, бори се с възпаленията и поддържа кожата стегната. Тези омега-3 не само са полезни за кожата, но също така са чудесни и за здравето на сърцето.

Дерматологът Мариса Гаршик отбелязва, че омега-3 мастните киселини също могат да помогнат за увеличаване на хидратацията в кожата, което помага за овлажняването ѝ. Едно проучване показва, че тези киселини помагат и за повече еластичност. Освен че е добър източник на омега-3, сьомгата е богата и на други хранителни вещества, които помагат на кожата. Тя съдържа протеини, витамин D и витамини от група В. Тя също така осигурява витамин Е, който помага за защита на кожата от увреждане от свободните радикали.

Други полезни храни за кожата

Сьомгата обаче не е единствената "магическа" храна за кожата. Има още няколко, които да включите в ежедневното си меню, за да блестите дълго време.

- Авокадо - богато на мононенаситени мазнини заедно с витамини A и С, които са важни за поддържането на здрави тъкани и предотвратяване на сухота. Добавете авокадото към салати, сложете го върху препечена филийка или пък се поглезете със суши от сьомга и авокадо за двойни ползи за кожата.

- Бадеми и бадемово мляко - последните проучвания показват, че бадемите могат дори да намалят появата на бръчки. Опитайте да добавите ядките към сутрешните си закуски с бадемово мляко или пък ги сложете към любимото си смути.

- Спанак и яйчен жълтък - тези храни са богати на лутеин – каротеноид, който предпазва кожата от UV увреждане. Пригответе си омлет със спанак, за да започнете подобаващо деня си.

- Консервирани домати - консервираните домати са богати на ликопен – антиоксидант, който помага на кожата да остане еластична и гладка. Той се абсорбира по-лесно от варени домати, отколкото от пресни. Използвайте ги в зеленчукови супи или яхнии, или пък си направете шакшука, за да получите допълнителни ползи от яйчените жълтъци.

- Моркови - морковите съдържат каротеноидите бета-каротин и ликопен – и двата могат да помогнат за предпазване от слънчево увреждане. Опитайте ги печени или ги хапвайте сурови.

- Портокали и цитрусови плодове - портокалите и останалите цитрусови плодове са с високо съдържание на витамин С, който подпомага производството на колаген, подобрява текстурата на кожата и помага за намаляване на появата на фини линии и бръчки. Освен това те са подходящи за вкусно междинно хранене и нещо, което може да вземете за из път.

Четете цялата статия в tialoto.bg.