Ето защо трябва да ядем тези плодове и зеленчуци с кората

Често съдържат много повече и по-наситени хранителни вещества от сърцевината

05.12.2023 | 18:19 Редактор: Деси Николова
Ето защо трябва да ядем тези плодове и зеленчуци с кората

Преди да обелите плодовете и зеленчуците, помислете отново. Обелките им всъщност в повечето случаи съдържат много повече и по-наситени хранителни вещества от сърцевината им. Ако искате организмът ви да се радва на повече витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, не обелвайте корите им. 

Някои плодове и зеленчуци са много по-здравословни, ако се консумират с обелките. Вижте кои са те. 

Картофи 

Картофите са много по-вкусни, хрупкави и апетитни, когато не са обелени. Без значение дали са млади, пресни или късни картофи, не премахвайте обелките, защото те са и много ценен източник на желязо, калций, витамин А, магнезий, витамини от група В, витамин С. 

Разбира се, имайте предвид и опасността от веществото соланин. За да се предпазите от него, прочетете кои картофи все пак не стават за ядене тук.

Ябълки 

Кората на ябълките е много наситена с фибри и антиоксиданти. В нея са концентрирани витамини, минерали и голямо количество пектин. Той е отговорен за контрола на кръвната захар и холестерола. Ако консумирате ябълките с обелките, те ще допринесат за балансиране на кръвната захар и по-бавното ѝ усвояване заради голямото количество фибри в кората.

Цитруси 

Повечето хора белят цитрусовите плодове, когато ги ядат. Разбираемо е, особено с оглед на бялата ципа под кората, която горчи. Но ако плодът е с по-тънка кора и ципа, спокойно можете да опитате да го изядете заедно с кората. В нея са концентрирани огромни количества витамин С, А, К, В6, магнезий, калций, калий.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay