Химикали от пластмасата причиняват редица здравословни проблеми

Намаляват вероятността за забременяване и причиняват мозъчни увреждания

23.12.2023 | 21:20 Редактор: Деси Николова
Химикали от пластмасата причиняват редица здравословни проблеми

Излагането на фталати в ежедневието може да намали вероятността за забременяване. Фталатите представляват химикали, които се използват за подобряване на издръжливостта на пластмасата. В ново научно изследване се разглежда връзката между тези химикали и репродуктивните хормони у жените.

Всеки човек бива изложен на фталати във въздуха ежедневно - тези вещества се съдържат в често срещани продукти като шампоани, козметика, играчки, настилки.

В научното изследване се разглеждат данните на менструалния цикъл след излагане на фталати. Участвали са над 1200 доброволци.

Установена е тенденция за по-трудно забременяване при всички разгледани фталати, като този ефект е по-силен в зависимост от количеството погълнати фталати.

Открити са и по-големи нива на C-реактивен протеин, показател за възпаление, при жените, приели високи количества фталати. Освен възпалението се наблюдават и високи нива на оксидативен стрес в клетките – процес, който може да доведе до увреждане на тъканите и заболявания.

При високите количества фталати се наблюдават и ниски нива на естрадиол - женски полов хормон, както и високи нива на FSH, или фоликустимулиращ хормон. Тези два показателя сигнализират за намалена вероятност за забременяване у жените.

Фталатите се намират навсякъде в околната среда. Те имат връзка със заболявания като астма и рак на гърдите, както и с усложнения на мозъчната функция (СДВХ, умствено изоставане и аутизъм), затлъстяване и диабет. Поради факта, че тези продукти се намират в голяма част от всички пластмасови продукти става почти неизбежно да сме изложени на тях.  

Освен фталатите в цял свят се използват масово продукти, които замърсяват околната среда – пластмасите, изкопаемите горива водят до продължителното замърсяване на въздуха. Това е глобален проблем, който влияе на климата, но и на човешкото здраве - повишава се риска от респираторни заболявания, рак, и други усложнения. 

Изследвания са открили и връзка между фините прахови частици във въздуха и мозъчни увреждания. По данни от СЗО 99% от всичкия въздух на планетата е замърсен, като 97% от световното население е засегнато. Ефектите, породени от замърсяването - като глобалното затопляне, киселинните дъждове и еутрофикацията - също са свързани с проблеми за човешкото здраве.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 месеца
Доста неграмотно написана статия. Сигнализирай за неуместен коментар