Тези зеленчуци намаляват риска от диабет и рак

Вижте какви още здравословни качества притежават

22.12.2023 | 14:41 Редактор: Деси Николова
Тези зеленчуци намаляват риска от диабет и рак

Тъмнозелените листни зеленчуци са един от най-добрите избори, които можете да направите в храненето и ежедневието си. Те предлагат огромно разнообразие от хранителни вещества, опаковани в незначително малко калории. Тази превъзходна комбинация ги прави едновременно здравословни, полезни за организма и ефективни в спазването на всяка диета за отслабване. Защо тъмнозелените листни зеленчуци са толкова полезни?

Намаляват риска от диабет

Ако редовно консумирате тъмнозелени листни зеленчуци и те заемат централна част в менюто ви, това ще намали риска от диабет. Тъмнозелените листни зеленчуци са много богати на фибри, изключително бедни на захари и с много нисък гликемичен индекс. Именно заради това не предизвикват никакъв скок в кръвната захар, поддържат я стабилна, а това се отразява и на секрецията на инсулин, както и неговото качествено влияние в обработката на глюкозата.

Помагат в отслабването 

Тъмнозелените листни зеленчуци са не само полезни в превенцията на диабет, но и спомагат в отслабването по същите причини. Когато инсулиновите рецептори в клетките са достатъчно чувствителни и когато се храните с храни с нисък гликемичен индекс и същевременно бедни на калории, това помага и в отслабването. Контролът на теглото и контролът на диабета са пряко свързани, защото при тях работят сходни метаболитни процеси. 

За здрави кости 

Тъмнозелените листни зеленчуци са много богати на витамин К. Той е от съществено значение за здравината и плътността на костите. Витамин К спомага за усвояването на калция, който е основен градивен минерал за костите. В тъмнозелените листни зеленчуци се съдържат и витамин К, и калций, което ги прави превъзходна комбинация за здрави и плътни кости. 

Намаляват риска от рак

Тъмнозелените листни зеленчуци са много добър източник на антиоксиданти. Те се борят с хроничния стрес, оксидативните промени, които свободните радикали причиняват на клетките и които са предпоставка за развитие на хронични и ракови заболявания. Ако в менюто ви тъмнозелените листни зеленчуци заемат значителна част и присъстват в храненето всеки ден, рискът от рак намалява. 

Стимулират функциите на нервната система 

Мозъчната дейност и функциите на нервната система зависят от приема на витамин К, магнезий, бета-каротин, фосфор и лутеин. Тези микроелементи се съдържат в големи количества в тъмнозелените листни зеленчуци. Ето защо е важно да ги хапвате всеки ден в големи количества, без да се притеснявате за талията си. Те ще си свършат работата и ще дарят нервната система и мозъка с необходимите хранителни вещества за повече здраве. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels