Ето кои храни и напитки не трябва да консумираме преди полет

Често те предизвикват стомашно-чревни проблеми

20.12.2023 | 23:00 Редактор: Деси Николова
Ето кои храни и напитки не трябва да консумираме преди полет

Когато ни предстои да пътуваме, малко се замисляме за дискомфорта, който можем да си причиним от неподходяща храна, консумирана преди да се качим в самолета. Често забързани в отмятането на задачите преди стъпването на летището забравяме дори да ядем и преглъщаме нещо набързо взето на път или от бюфета преди пистата. Само че да се качиш на самолета, залагайки си подут корем или диария е най-неприятният сценарий, който можем да си позволим в ограничената компания на пътниците.

Кои стомашно-чревни проблеми е добре да предвидим и избегнем още, освен споменатия краен пример? Подуването на корема, излишните газове, всичко, което може да предизвика спешна нужда от тоалетна – не са нашият вариант да се отпуснем и спокойно подремнем над океана. Ето и храните, които могат да предизвикат известен физически дискомфорт по време на полет.

1. Пържена храна

Пържени картофи, панирани пилешки крилца, пикантни пилешки бутчета, овкусени или не пържоли, приготвени чрез топлинна обработка в мазнина. Пропуснете ги. Храните с високо съдържание на мазнини отнемат повече време за усвояване, а при по-продължителен престой в стомашно-чревния тракт на храната се получава подуване на стомаха и дори чревен дискомфорт. И това не е всичко, към подутия корем и образувалите се газове – при мазните храни има много по-голяма вероятност да се получат киселини, а нещо такова като киселинен рефлукс ни е напълно излишно при полет, особено като преживяване при турболенция.

2. Сол

Не допускайте грешката като не шофирате да си позволите към сандвича с кетчуп и друг пикантен сос, кенче бира. Тази комбинация е богата на натрий, а натрият по принцип не е приятел на летенето. Защо? Поради промените в налягането и по-ниската влажност на средата в самолета е много вероятно организмът да се почувства дехидратиран. Солената храна също дехидратира. При висока надморска височина и продължителното седене, в комбинация на високите стойности на натрий може да се получи задържане на вода в организма, което носи цялостен дискомфорт на тялото и недобро самочувствие.

3. Броколи

Броколите са чудесна храна, една от най-здравословните, които природата може да ни даде, със сериозни данни за противораково действие дори. Но броколите и като цяло кръстоцветните зеленчуци не са подходящите за консумация преди полет именно заради високото си съдържание на фибри, което обичайно препоръчваме да се приема. При прием на повече фибри коремът ни е склонен да се подува и да се образуват излишни газове, което при път може да ни създаде наистина неприятни усещания.

4. Боб

Бобът също е една от културите с най-благоприятен ефект върху здравето и конкретно чревното здраве. За нас българите е излишно да споменаваме дискомфорта, който може да причини бобът предвид традиционната ни кухня. Фасулът съдържа не само фибри, които могат да подуят корема и да разширят червата. В него има рафиноза, която е трудно усвоим въглехидрат, което увеличава проблема.

5. Чесън

Ясно е, че няма да хапнем чесън при положение, че ще пътуваме с толкова много хора в близост и вероятно ще ни посрещнат мили лица. Но понякога чесънът се вкарва в продукти и сосове и неговата консумация става неволна. Добре е преди да се сложи нещо непознато в устата да се види етикетът за съдържанието или се получи информация от продавача или сервитьора на храната. Чесънът съдържа фибрите фруктани, към които някои имат по-висока чувствитеност и могат да реагират в повече от останалите с подуване на корема, стомашен дискомфорт и газове. Иначе за серните съединения, които се намират в него, знаем достатъчно чрез обонянието си.

Останалите храни и напитки, които не трябва да консумирате преди полет вижте в puls.bg

Снимка: Pixabay