Как да преборим високото кръвно?

Необходимо е да се поддържа здравословно тегло

20.12.2023 | 18:33 Редактор: Толя Стоянова
Как да преборим високото кръвно?

Сърцето е най-важният мускул в човешкото тяло. То помага на кръвта да достигне до всяка една точка на организма. Работи 24 часа, като бие около 60 до 100 пъти пъти всяка минута. Използва сила, за да изпомпа и изтласка кръвта в носещите я съдове, като при самото изпомпване се създава налягане върху техните стени. 

За добро сърдечносъдово здраве трябва да се консумират предимно повече зеленчуци, плодове, риба, от месата – пилешко, ядки и пълнозърнести продукти с достатъчен прием на течности, вода. Те са най-добрите източници на минерали, витамини и антиоксиданти.

Храните, които са враг на нормалното кръвно, са съдържащите "трите бели отрови" – сол, захар и бяло брашно. Тестените изделия от бяло брашно и простите въглехидрати са първата група храни, чиято консумация е добре да се прекрати или ограничи до максимум. В групата на вредните продукти влизат всички подсладени безалкохолни и алкохолни напитки. Специалистите препоръчват да се избягват обработените меса и колбаси като кренвирши и салами, както и да се намали консумацията на червено месо, в това число говеждо и свинско. 

Необходимо е да се поддържа здравословно тегло. Това се постига, освен с по-голяма взискателност в избора на храни за консумация, и с физическа активност за поддържане на формата. Въпреки спорта и подобреният избор на храни, се налага да се редуцира стресът. Тютюнопушенето, редовната консумация на алкохол и кофеинът са врагове на сърцето

Добре е, особено при възраст над 40-години, да се развият навици кръвното налягане да се следи профилактично, както и да се овладеят техники за качествен релакс.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels