Яжте този плод за добро храносмилане и регулиране на кръвното

Той е добър източник на калций и витамин B6

18.12.2023 | 22:33 Редактор: Деси Николова
Яжте този плод за добро храносмилане и регулиране на кръвното

Смокините от древни времена се свързват със здраве. Те растат обикновено в Средиземноморието и Близкия Изток - места, които са сухи, горещи и много слънчеви през по-голямата част от годината. Смокинята е с големината на палец. Има зелена или лилава ядлива кора и е пълна със семки. Плодът ѝ е месест, мек като консистенция и има сладък вкус. Присъства в много здравословни и диетични менюта. Тя задоволява желанието за прием на сладко, като същевременно доставя и полезни вещества на организма. Ето на какви ползи можем да разчитаме хапвайки смокини.

Подобряване на храносмилането

Храносмилателните проблеми варират от диария до запек. Консумацията на смокини увеличава приема на фибри. Естествен пребиотик са и  подобряват цялостното здраве и функция на червата.

Регулиране на високото кръвно налягане

Една от причините за високото кръвно налягане е дефицитът на калий и прекаленият прием на натрий. Смокините са богати на калий и с консумацията им може да се коригира този дисбаланс. 

Увеличаване на костната плътност

Смокините са добър източник и на калций. Комбинацията от калий и калций може да предотврати състояния като остеопороза. Калцият е структурен компонент на костите. Увеличаването на приема на калций при деца и юноши подобрява костната минерализация.

Смокините са богати на мед

Медта е жизненоважен минерал, който участва в редица процеси в човешкото тяло: помага на метаболизма, произвежда енергия, образува кръвни клетки, съединителни тъкани и невротрансмитери.

Смокините са особено богати на витамин B6

Той е ключов витамин, който помага на тялото да разгради приетите белтъчини, също така има и много важна роля за функцията и здравето на мозъка.

Четете повече в puls.bg