Консумацията на уасаби подобрява паметта

То има свойства на антиоксидант и противовъзпалително

12.12.2023 | 21:59 Редактор: Деси Николова
Консумацията на уасаби подобрява паметта

Вещество, което се съдържа в зеленчука уасаби подобрява когнитивните способности при възрастни. Наблюдават се подобрения в работната и епизодичната памет.

6-MSITC е основният биоактивен компонент в уасаби. То има свойства на антиоксидант и на противовъзпалително, като се смята, че именно тези свойства спомагат за подобряването на когнитивните способности при възрастни – те предпазват мозъка от прогресивното увреждане, което идва с възрастта, и могат да подобрят функцията на хипокампуса – областта в мозъка, най-често свързвана с памет. 

В научно изследване, представено в сп. Nutrients, се разглеждат ефектите на 6-MSITC върху умствените способности. 72 доброволци над 60-годишна възраст са приемали хранителни добавки, част от които са съдържали 6-MSITC, а другата – плацебо. 

Резултатите от изследването показват, че веществото, съдържащо се в уасаби, помага за подобряване на работната и епизодична памет. Работната памет представлява система, която задържа информация временно, и която използва за моментно взимане на решения и определяне на поведението. Епизодичната памет обхваща всичката информация, съхраняваща се в мозъка ни относно изминали събития и преживявания.  

Прочетете цялата статия в puls.bg

Снимка: Pixabay