Йогата и медитацията помагат да се справим със стреса

Добър начин са да се понижат нивата на тревожност

22.03.2024 | 15:58 Редактор: Беатрис Младжова
Йогата и медитацията помагат да се справим със стреса

Стресът се дефинира като състояние на умствено или емоционално напрежение или такова, произтичащо от неблагоприятни или много взискателни обстоятелства. Студентите, записани в програми за здравни професии, имат високи нива на стрес. Той може да повлияе негативно на здравето и благосъстоянието, което води до вредни физически и емоционални симптоми като главоболие, тревожност и депресия.

През 2017 г. младежите в колежанска възраст съобщават за по-високи нива на стрес от по-старите поколения и често не се справят адекватно със стреса си чрез положителни механизми за справяне.

Йога и медитативните практики могат да предоставят набор от умения за подпомагане на студентите в техните механизми за справяне, както в класната стая, така и извън нея. Предполага се, че двойната намеса на йога и медитация би доказала повече полза за студентите за по-кратък период от време, отколкото поотделно.

Целта на определено проучване е да оцени ефикасността на 6-седмична интервенция по йога и медитация върху възприятието на студентите за стрес, нивата на тревожност и уменията за внимателност. Като се има предвид високото разпространение на стреса сред студентите, този проект е реализиран, за да им помогне да се справят с техните академични и житейски стресови фактори.

Те са изпитали намаляване на нивата на стрес и тревожност след завършване на шестседмична програма за йога и медитация, предшестваща финалните изпити. Резултатите показват, че възприемането на практика за медитация само веднъж седмично може да намали стреса и безпокойството при студентите.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay