Безотказни домашни лекове, с които ще преборим кашлицата

Куркумата има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

14.03.2024 | 20:49 Редактор: Вяра Димова
Безотказни домашни лекове, с които ще преборим кашлицата

Въпреки че пролетта чука на вратата ни, можем да кажем, че сезонът на настинките все още не е преминал. Ако сте опитали всички познати средства и все още не можете да се отървете от досадната кашлица, в следващите редове ви предлагаме няколко изпитани природни лека. А ето ги и тях:

Опитайте гаргара със сол 

Според проведено малко проучване обикновената гаргара с вода има тенденция да отслабва симптомите на инфекции на горните дихателни пътища (известни още като обикновена настинка) и дори да предотвратява възникването на инфекции в самото им начало.

В пилотно проучване е доказано, че гаргарата с топла солена вода има някои ползи за подобряване на симптомите на настинка и намаляване на продължителността на симптоми като кашлицата. За да си направите гаргара, разтворете около половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода. 

Овлажнете въздуха 

Ако някога сте забелязали кашлицата или конгестията ви да се облекчават, докато се наслаждавате на гореща вана или душ, тогава може би сте разбрали колко важна е влажността на въздуха за облекчаване на симптомите на настинката. Можете да си "направите" това просто лекарство за кашлица у дома, като вземете топъл душ с пара или като използвате овлажнител за въздух.

Овлажнителите с хладна мъгла могат да помогнат за облекчаване на кашлицата поради настинка. Не забравяйте да следвате указанията на производителя, за да поддържате овлажнителя си чист и да избягвате развитието на бактерии и мухъл. 

Куркума 

Има редица различни лекарства за кашлица, включващи куркума. Смята се, че куркуминът, активната съставка в куркумата, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Много домашни лекове включват варене на прах от куркума във вода и добавяне на мед и други подправки като черен пипер. Това помага на тялото ви да абсорбира куркумина. Можете да смесите малко количество куркума на прах в чаша горещо мляко или пък да я добавите към вашата гаргара със солена вода. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay