Чайовете, които ще ни помогнат да преборим кашлицата в сезона на грипа

Коренът от женско биле има мощни антимикробни и антивирусни ползи

22.10.2023 | 11:46 Редактор: Вяра Димова
Чайовете, които ще ни помогнат да преборим кашлицата в сезона на грипа

Тъй като дните стават по-къси и температурите започват да падат, това може да означава само едно – сезонът на настинките, грипа и кашлицата се завръща. И докато винаги трябва да търсите съвет от медицински специалист, когато сте болни, има много естествени средства, към които можете да се обърнете за облекчаване на симптомите на дразнеща кашлица. Един от най-лесните и удобни начини за успокояване е като изпиете чаша топъл и лечебен чай. 

Докато пиенето на горещ чай от всякакъв вид може да бъде полезно, когато имате кашлица, просто защото е хидратиращо, парата може да помогне за отваряне на носните и бронхиалните ви пътища, а топлата течност е като балсам за възпалено гърло и кашлица. 

Чай от корен от женско биле

Коренът от женско биле е много разпространена билка и често се използва в традиционната китайска медицина от векове. Само от нея са изолирани над 300 флавоноида и растителни съединения. Тези биоактивни съединения се превръщат в мощни антимикробни и антивирусни ползи, които могат да помогнат за лечение на основната причина за вашата кашлица.

Зелен чай

Подобно на корена от женско биле, зеленият чай също е пълен с биоактивни растителни съединения с противовъзпалителни свойства и антибактериални ползи, което го прави друг отличен избор за справяне с кашлицата и нейната причина. Някои изследвания също така установяват, че зеленият чай е полезен специално при симптоми на кашлица. 

Чай от лайка

Чаят от лайка често се свързва с насърчаване на съня и релаксация, а също така може да помогне с кашлицата, която изпитвате. Това се дължи на свойствата за борба с инфекциите и възпалението, притежавани от съединенията на лайката, които помагат на тялото ви да се пребори с болестта, която причинява кашлицата ви. 

Чай от лютива мента

Като един от най-популярните членове на семейството на ментата, лютивата мента е друг подходящ чай за кашлица. Изследванията го свързват с лечение на инфекция на синусите и подобряване на симптомите на настинка – често срещани заболявания, които нерядко водят до кашлица. 

Чай от бъз

Често срещана съставка в някои сиропи за кашлица, бъзът е супер източник на растителни съединения. Установено е, че това красиво зрънце е ефективно противовъзпалително средство, както и потенциално ефективно при лечение на респираторни заболявания. 

Чай от джинджифил

Джинджифилът е друга достъпна съставка, която се използва от векове за справяне с кашлица, включително под формата на чай. Той е билка за силна и влажна кашлица, тъй като действа като стимулиращо отхрачващо средство, което помага за разреждането на слузта и тялото ви я изхвърля от белите дробове. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay