Защо да не поставяме леглото в ъгъл? Това са най-честите дизайнерски грешки

Някои от тях могат да разрушат атмосферата на помещението или да ви костват време и пари

06.03.2024 | 16:47 Редактор: Вяра Димова
Защо да не поставяме леглото в ъгъл? Това са най-честите дизайнерски грешки

Създаването на дом, който обичате и в който искате да се връщате постоянно, може да бъде огромно предизвикателство. Има както важни решения, които трябва да се вземат – като избор на цветове за боята – така и незначителни детайли, които трябва да се изчистят – като подреждане на библиотеката. Така че, е много лесно да изгубите от поглед няколко неща и да направите някои грешни стъпки. 

Въпреки че изглеждат незначителни, някои грешки могат да разрушат атмосферата на помещението или да ви костват време и пари. Тук сме събрали няколко дизайнерски грешки, които може да не осъзнавате, че правите, заедно с няколко лесни стъпки, с които да поправите нещата.

Завесите са твърде ниско

Една от най-големите дизайнерски грешки, които повечето от нас допускат, е твърде ниското окачване на завесите. Те трябва да бъдат закачени възможно най-високо, до корниза на тавана, ако има такъв. 

Но височината не е единственото нещо, което трябва да имате предвид. Според интериорния дизайнер Кейт Доусън, завесите също така трябва да са по-широки от самия прозорец. Тя казва, че обича да поставя пердетата на 25-30 сантиметра извън рамката на дограмата, когато пространството го позволява. 

Поставяте леглото в ъгъл

Докато много хора избират да поставят леглото в ъгъла на стаята, за да спестят място в по-малките спални, това разваля цялата атмосфера. За щастие тази често срещана грешка е една от най-лесните за коригиране. Ако пространството го позволява, преместете леглото така, че да е центрирано на стената. Ако мястото е ограничено и закупуването на ново не е проблем, по-малко легло може да е по-добър избор за размера на стаята. Ако това не е възможно, вместо това поставете малко нощно шкафче в ъгъла. След това поставете лампа на него, за да изглежда стаята малко по-голяма.

Монтаж на плъзгащи се огледални врати на гардероб

Въпреки че много хора виждат това като удобен избор в спалните, тъй като стаята няма да се нуждае от огледало на стената, то може да се почувства разсейващо и да отразява светлината в пространство, което трябва да се чувства спокойно. Помислете за дървени врати, които могат да бъдат боядисани в ярък цвят, добавяйки функционален дизайнерски елемент.

Поставяне на телевизор над камината

Докато поставянето на телевизора над камината беше гореща тенденция през последните години, някои дизайнери го смятат за огромна грешка. Доусън е категорично против, защото намалява красотата на камината и декора. Нека вашата камина блести като архитектурен елемент, а телевизора монтирайте другаде.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay