10 идеи как да направим най-уютния балкон

Изберете мебели с много приложения

28.07.2023 | 17:50 Редактор: Юлиан Христов
10 идеи как да направим най-уютния балкон

Лято е и едно от най-обичаните места в дома ни се превръща терасата. Това малко, но важно кътче от нашата къща не бива да се подценява, когато говорим за обзавеждане. Именно, защото е малко по размери, неговият дизайн трябва да бъде добре обмислен, така че да е не само уютен, но и практичен. В следващите редове ще ви дадем няколко насоки как да обзаведете балкона и да го превърнете във вашия семеен оазис.

Обзаведете балкона в хармония със стаята към него

Една от водещите тенденции напоследък е подреждането на мебели на терасата, които допълват дизайна на стаята, към която е балконът. В зависимост от интериора на хола или спалнята, можете да подберете същите цветови акценти за дизайна на балкона. Така ще се получи преливане от стаята към терасата, което ще създаде усещане за уют и комфорт на обстановката.

Обърнете внимание на осветлението

Когато организираме обзавеждането на терасата не можем да подминем с лека ръка темата за осветлението. За да бъде завършена визията на нашия уютен балкон задължително трябва да има достатъчно осветление и за предпочитане да са няколко различни вида лампи. Освен главното осветително тяло, което се монтира на тавана, можете да помислите за аплици на стените, декоративни свещници, соларни лампи, които през деня да се зареждат от слънчевите лъчи, а вечер да красят балкона ви. За интересни предложения можете да разгледате сайта на "Мебели Виденов", в който са представени много различни варианти.

Мек пуф за идеален балкон


 

Ако просто след дългия работен ден искате да се отпуснете и дори за малко да дремнете, да потънете в един удобен, мек стол, за вас са подходящи пуфовете. През последните години те станаха предпочитано решение за много интериори, тъй като освен лежерни дизайни, някои пуфове са с елегантна визия, така че да подхождат и на помещения с по-висок стил на обзавеждане.

Изберете мебели с много приложения

Терасата, колкото и да ни се иска да е огромна, най-често е със скромни размери. Но това не бива да ви обезкуражава, напротив. Винаги има начин как да използваме наличното пространство максимално практично. Например, като обзаведем балкона с мебели, които имат няколко приложения. Това може да стане като сложим табуретки или столове с твърди седалки, които могат да се използват както за място за сядане, така и за масичка, върху която да слагаме храна и напитки.

Използвайте цветята за усамотение

Един от задължителните елементи за всяко балконско пространство е да има растения. Цветята не само допринасят за уютната атмосфера, успокояват очите, създават настроение, но също така могат да изиграят ролята на чудесно прикритие от външния свят. За целта можете да изберете висящи саксии, в които да засадите големи, увивни растения, с дълги листа, които да прикриват вътрешната част на терасата и така ще можете да се радвате на приятно усамотение.

Парти тераса

Ако балконът ви разполага с достатъчно място за летни партита, един задължителен елемент от интериора е масичката за напитки. Може да бъде ратанова масичка, съвсем в летен дух, но може да бъде и по-солидна мебел. Важното е да присъства на терасата ви, за да можете да сложите върху нея всичко необходимо за една приказна, прохладна вечер на открито. В "Мебели Виденов" ще откриете много подходящи предложения за мебелно обзавеждане на балкона.

Винтидж мебели

Ако търсите начин как да придадете по-интересна визия на балкона винаги можете да се обърнете към винтидж дизайна. Столове, масички, аксесоари в такъв стил ще придадат много бохемско настроение на терасата ви.

Защита от слънцето

Колкото и да обичаме слънчевите лъчи, не бива да забравяме, че прекомерното излагане на слънце може да е опасно за здравето ни. Ако планирате да прекарвате много време на терасата през слънчевите дни е добре да се оборудвате с подходяща тента или навес, който да ви предпазва от слънцето.

Уютно място за вечеря

Ако балконът ви се намира на по-високо място, възползвайте се от гледката и превърнете терасата в уютен кът за сутрешното кафе или пък вечеря на свещи. За целта ще ви е необходимо да обзаведете балкона с подходяща маса и столове или пък малка пейка, на която да се настаните. Размерите на мебелите ще съобразите спрямо мястото, с което разполагате, но ако все още не сте го направили, време е да се насладите на тази гледка и да промените обстановката.

Морска тераса

Ако обожавате морето и обичате всяко малко напомняне за него, доведете морето у дома! Достатъчно е да обзаведете балкона си с мебели и аксесоари с океански мотиви.