Как да забавим стареенето на кожата?

Най-важната грижа е начинът на хранене

23.02.2024 | 10:52 Редактор: Тодор Петров
Как да забавим стареенето на кожата?

Стареенето на кожата е естествен процес. Въпреки това начинът на грижа за нея, нашите хранителни навици, вредни привички, начинът ни на живот, стресът, околната среда, могат да ускорят процесите на стареене на кожата. Първата и най-важна грижа за здравето и добрия вид на кожата ни е начинът на хранене. Има някои полезни билки и подправки, за които е известно, че допринасят за забавяне стареенето на кожата. 

Джинджифил

Леко пикантната подправка е много богата на антиоксиданти и се смята, че има противовъзпалителни свойства. Според западни проучвания, джинджифилът противодейства на производството на свободни радикали и също така помага за подмладяване на кожата. Учените смятат, че джинджифилът може да помогне в контрола на производството на вредни свободни радикали, които влияят на метаболизма и повишават оксидативния стрес, който е вреден за кожата.

Гинко билоба

Гинко се използва от векове в източната медицина за подобряване на цялостното здраве. Днес може да се намери като хранителна добавка, чай, като съставка в различни козметични грижи за кожата и косата. 

Гинко билоба е много богато на антиоксиданти, за които е известно, че предпазват от стресовите фактори на околната среда, които нанасят вреди на кожните клетки и допринасят за ускоряване процесите на стареене. 

Канела

Колагенът е протеин в тялото, който помага на кожата да поддържа стегнат и младежки вид. Но неговите нива започват да намаляват с напредването на възрастта, а и начинът ни на живот също може да допринесе за намаляването му. От друга страна, за една ароматна подправка като канелата се смята, че може да намали разграждането на колагена, както и да засили синтеза му, като по този начин предотвратява признаците на преждевременно стареене на кожата.

Розмарин

Билката розмарин също намира място в кулинарията, като е подходяща и за приготвяне на чай, отвари за подсилване на косата. От облекчаване на храносмилателни проблеми до понижаване на кръвното налягане, розмаринът е една от най-полезните билки. 

Според изследвания, той се отличава и с противовъзпалителни и естествени стягащи свойства, които помагат за забавяне на процеса на стареене на кожата чрез елиминиране на увреждането от свободните радикали.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay