Аромати връщат спомени, помагат на паметта

Само вербалното споменаване на продукта поражда много общи спомени

17.02.2024 | 12:35 Редактор: Елеонора Танева
Аромати връщат спомени, помагат на паметта

С помощта на миризми спомените са по-ясни, твърдят учените от университета на Питсбърг, САЩ. Според тях обонянието ни връща към спомени, защото се свързва директно с амигдалата в мозъка – областта, отговорна за обработването на емоциите, още позната като бадемовидно тяло. Тя свързва емоциите със спомените.

За целите на изследването учените дават на доброволци да помиришат различни познати аромати, например кафе и портокал. След което те споделяли спомен, свързан с него. За връщане към спомени на следващ етап са използвани гласови подкани.

При използването на обонянието спомените са по-детайлни – участващ, помирисал кафе, има по-голяма вероятност да си спомни за дадена случка, когато е пил кафе, включително обстановката и хората около него. За сравнение, при участващ, на когото е било споменато кафе, възникват по-общи спомени.

За разпозднаването на различните миризми има стотици рецептори. Увреждането или загубата на обонянието ни може да доведе до нарушения в мозъчните функции, включително до загуба на памет и психични разстройства като депресия и тревожност. Инфекциите могат да са причина за загуба на обоняние.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: pixabay