Домашните любимци намаляват риска от деменция при възрастните хора

Липсата на редовни социални контакти може да промени структурата на мозъка

30.01.2024 | 22:40 Редактор: Толя Стоянова
Домашните любимци намаляват риска от деменция при възрастните хора

Наличието на домашен любимец може да намали риска от деменция при хора в зряла или напреднала възраст, които живеят сами. Ново изследване разглежда как домашните любимци - кучета и котки, могат да помогнат за предпазването на мозъка при стареене. Трудът анализира близо 8000 доброволци над 50-годишна възраст, които живеят сами.

Анализът на когнитивните функции при участващите в проучването доказва, че съжителството с домашен любимец помага значително за запазването на когнитивните способности като памет и вербални умения – осмислянето на информация по време на разговор и свободен говор. Тези резултати са наблюдавани единствено при тези, които живеят сами и нямат семейство – при хората, които живеят с други хора, домашните любимци не носят същите ефекти.

Тези, които живеят с други – семейство или приятели – не се нуждаят от домашен любимец, който да забави стареенето им. Това се дължи на факта, че домашният любимец е ключов компонент при откъсването от самотата, през която минават възрастните хора, живеещи сами. Макар и самотата да е индивидуално усещане за всеки (социалната изолация не гарантира самота за някои), тя има доказана връзка с повишения риск от деменция. Липсата на редовни социални контакти може да промени структурата на мозъка, което влияе на здравето.

Четете повече в puls.bg.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: pixabay