Прекаляването с готварска сол води до риск от деменция и високо кръвно

Проучване откри хормони и ензими, които се променят под въздействието ѝ

31.05.2023 | 22:45 Редактор: Вяра Димова
Прекаляването с готварска сол води до риск от деменция и високо кръвно

Ново проучване изследва връзката между високата консумация на готварска сол, високо кръвно, когнитивни нарушения и деменцията. Открити са хормони и ензими, които се променят под въздействието на солта. Знае се как тези системи в мозъка могат да бъдат нарушени, което съответно може да помогне за предотвратяването на увреждания.

Готварска сол е термин, който използваме за минерал, изграден основно от натриев хлорид. Натрият в умерени количества има полезна роля за естествената функция на организма – подобрява здравето на нервите, спомага за усвояването на хранителни вещества и за добрата мускулна функция.

В голяма част от солта, предлагана в магазините, е добавен йод. Причината е масовият недостиг на йод в организма. Йодът като минерал спомага синтеза на хормони на щитовидната жлеза, които са необходими за възстановяване на тъкани и растеж.

Но полезните ефекти от солта биват засенчени, когато приемем твърде голямо количество. Множество проучвания са разкрили, че високият прием на натрий повишава значително риска от хипертония, т.е. високо кръвно налягане. Скоро е наблюдаван и отрицателен ефект върху когнитивните способности, причинен от сол. Нарушенията на когнитивните умения повишават риска от развиване на деменция. 

Оказва се, че свръзката между приема на готварска сол и когнитивните нарушения е всъщност високото кръвно налягане. Новото проучване, публикувано в British Journal of Pharmacology, разглежда връзката между трите и реакцията на периферната и централната нервна система при висок прием на сол. 

Четете повече в Puls.bg.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: pixabay