Полезна ли е солта и коя най-добре да приемаме?

Различните видове соли създават електролитния баланс в човешкия организъм

30.09.2022 | 10:30 Редактор: Ваня Кузманова
Полезна ли е солта и коя най-добре да приемаме?

Най-често употребяваната в готварството сол е натриев хлорид. Готварската сол намира широко приложение като овкусител и консервант за храни. Тя се използва и за други цели в промишлеността, пречистване на води и много други.

Различните видове соли създават електролитния баланс в човешкия организъм. Поради тази причина поддържането на техните оптимални нива е от голямо значение за здравето на хората. Недостатъчният или прекомерният прием на различните видове сол, с различно химично съдържание, могат да бъдат причина за поява на определен вид заболяване.

Трапезната сол е силно рафинирана и обработена с агенти, предотвратяващи нейното слепване, като калциев силикат, който намалява влагата и предотвратява появата на бучки. Тя съдържа и други добавки като йод.

Морската сол, от друга страна, се получава след изпаряване на морска вода от солени езера или океанска вода. Тя често е определяна като много по-здравословна от готварската. Въпреки тези представи, съдържанието на натрий в морската и готварската сол е еднакво.

Друг вид широко разпространена сол е хималайската, наричана още розова сол. Тя се добива от мини в Пакистан. Отличителният розов цвят на солта се дължи на наличието на железен оксид. Хималайската сол съдържа различни микроелементи като желязо, манган, цинк, калций и калий, а общото количество на натрий е по-ниско в сравнение с това при готварската сол или морската сол.

Заради по-малкото количество натрий и наличието на следи от минерали, хималайската сол е рекламирана като по-здравословна алтернатива на обикновената сол. Въпреки това хималайската сол не съдържа добавен йод, което може да бъде причина за хипоактивност на щитовидната жлеза при хора с йоден дефицит.

Повече по темата четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК