Най-често употребяваната в готварството сол е натриев хлорид. Готварската сол намира широко приложение като овкусител и консервант за храни. Тя се използва и за други цели в промишлеността, пречистване на води и много други.
Различните видове соли създават електролитния баланс в човешкия организъм. Поради тази причина поддържането на техните оптимални нива е от голямо значение за здравето на хората. Недостатъчният или прекомерният прием на различните видове сол, с различно химично съдържание, могат да бъдат причина за поява на определен вид заболяване.
Трапезната сол е силно рафинирана и обработена с агенти, предотвратяващи нейното слепване, като калциев силикат, който намалява влагата и предотвратява появата на бучки. Тя съдържа и други добавки като йод.
Морската сол, от друга страна, се получава след изпаряване на морска вода от солени езера или океанска вода. Тя често е определяна като много по-здравословна от готварската. Въпреки тези представи, съдържанието на натрий в морската и готварската сол е еднакво.
Друг вид широко разпространена сол е хималайската, наричана още розова сол. Тя се добива от мини в Пакистан. Отличителният розов цвят на солта се дължи на наличието на железен оксид. Хималайската сол съдържа различни микроелементи като желязо, манган, цинк, калций и калий, а общото количество на натрий е по-ниско в сравнение с това при готварската сол или морската сол.
Заради по-малкото количество натрий и наличието на следи от минерали, хималайската сол е рекламирана като по-здравословна алтернатива на обикновената сол. Въпреки това хималайската сол не съдържа добавен йод, което може да бъде причина за хипоактивност на щитовидната жлеза при хора с йоден дефицит.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Букурещ гласува в кметската надпревара
САЩ: Гърция е ключов стълб в стратегията на Тръмп
Военните завзеха властта в Бенин
Келлог: Мирното споразумение за Украйна е много близо
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
SENSHI 29: Зрелищни нокаути, драматични обрати и силни български победи във Варна
Тийнейджърка скочи от блок в Пловдив
Танкерът "Кайрос" остава блокиран край Ахтопол трети ден
Отбелязваме 116 години от рождението на Никола Вапцаров
Букурещ избира кмет
Американският пратеник Кийт Келог: Мирното споразумение за Украйна е много близо
Китайската централна банка увеличава златните си резерви за 13-и пореден месец
ИПИ: Рязкото повишение на дълга е гаранция за вдигане на данъците
Акция на седмицата: „Доверие обединен холдинг" АД