Прекаляването със солта може да има необратими последствия върху костите

Тялото ни се нуждае от нея, но в малки количества

27.03.2022 | 09:19 Редактор: Елеонора Танева
Прекаляването със солта може да има необратими последствия върху костите

Тялото ни се нуждае от сол, за да функционира добре. Натриевият хлорид или обикновената трапезна сол действа като електролит, необходим за редица функции в организма. Но са нужни само съвсем малки количества сол, за да се възползваме от ползите ѝ за организма. Прекомерните количества носят вреди на тялото.

Прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане, затруднява работата на сърцето, предизвиква задържане на вода. Клетките задържат вода, издуват се и се създава предпоставка за повишаване на теглото, трупане на мастна тъкан, поява на целулит.

Солта обаче има още едно потенциално вредно въздействие и то е насочено към костите. Здравето на костите е също толкова важно, колкото и това на сърцето и белите дробове. Без здрави кости тялото ни ще рухне. От състоянието на костите зависи до голяма степен и качеството на живот. Старите кости непрекъснато се обновяват. Костното вещество се разгражда, а на негово място се синтезира ново и този процес протича постоянно, според клиника Майо.

За разлика от останалите тъкани, костите рядко показват признаци на проблем, докато не стане твърде късно. Ето защо е важно да сме фокусирани върху превенцията и здравето им, докато все още не се е появил проблем.

Прекаляването със солта може да отслаби костите, които стават по-чупливи и крехки. С течение на времето този процес може да доведе до сериозни проблеми с костната система.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Виж ти...за костите не знаех! Интересно. Сигнализирай за неуместен коментар