Движенията на ръцете при писане с ръка укрепват мозъка

Учени твърдят, че движенията имат значение

05.02.2024 | 18:15 Редактор: Вяра Димова
Движенията на ръцете при писане с ръка укрепват мозъка

Използването на молив или химикал е по-добро от използването на клавиатура за писане, що се отнася до здравето на мозъка ни. Писането на ръка може да помогне за подобряване на по-голяма свързаност на мозъка и по-добри когнитивни функции. В ново изследване учените от Норвежкия университет за технологии и науки разглеждат какви ефекти може да има писането на ръка за когнитивните ни способности и цялостното мозъчно здраве. 

Резултатите от изследването показват, че в реално време, докато се пише с ръка, се наблюдава по-висока свързаност в някои мозъчни региони, което го няма, когато се пише на клавиатура.  Смята се, че това се дължи на прецизните контролирани движения на ръцете, които се изискват при писане с химикал или молив – тези движения насърчават свързаност и подпомагат способността за запомняме нова информация по-ефективно.

Без значение дали се пише на хартия или на дигитален таблет, учените твърдят, че движенията на ръцете при писане с ръка помагат за укрепването на мозъка. 

При децата писането помага и за запомняне на отделните букви. Тези деца, които не са научени да пишат на ръка и разчитат единствено на клавиатура, различават буквите по-трудно в сравнение с децата, които изписват всяка една буква на ръка и са запомнили движенията, с които да я образуват с писалката.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay