Как използваме мишката и клавиатурата показва дали сме стресирани на работа

Хората, които чувстват напрежение в офиса, правят повече грешки при писане

15.04.2023 | 07:10 Редактор: Вяра Димова
Как използваме мишката и клавиатурата показва дали сме стресирани на работа

Начинът, по който хората пишат на клавиатурата и използват компютърната си мишка, може да бъде по-добър индикатор за стреса от сърдечния им ритъм, заявиха швейцарски изследователи, като добавиха, че техният модел може да помогне за предотвратяване на хроничния стрес, предаде "Сайънс Алерт".

Изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETHZ) заявиха, че са използвали нови данни и машинно обучение.

"Начинът, по който пишем на клавиатурата и движим мишката си, изглежда е по-добър показател за това колко стресирани се чувстваме в офис среда, отколкото сърдечният ни ритъм", заяви математичката и автор на изследването Мара Негелин.

За целите на проучването изследователите от ETHZ наблюдават 90 участници в лаборатория, които изпълняват задачи, близки до реалността в офиса, сред които планиране на срещи или записване и анализиране на данни. Докато на някои участници било позволено да работят необезпокоявани, половината от групата била многократно прекъсвана със съобщения в чата, а освен това били помолени да участват в интервю за работа.

Те установили, че стресираните хора пишат и движат мишката си по различен начин от спокойните хора.

"Хората, които са стресирани, движат показалеца на мишката по-често и по-непрецизно и покриват по-големи разстояния на екрана", казва Негелин.

Изследователите също така установили, че хората, които се чувстват стресирани в офиса, правят повече грешки при писане и са склонни да пишат накъсо, с много кратки паузи, предаде БГНЕС.

За разлика от тях, спокойните хора правят по-малко, но по-дълги паузи при писане. Връзката между стреса и поведението на клавиатурата и мишката може да се обясни чрез т.нар. теория за невромоторния шум.

"Повишените нива на стрес оказват отрицателно въздействие върху способността на мозъка ни да обработва информация. Това се отразява и на двигателните ни умения", казва психологът и съавтор Жасмин Кер.

Снимка: pixabay