Липсата на качествен сън - основната причина за стреса

Трудно можем да избягаме от него, защото той се крие във всяко нещо в ежедневието ни

11.03.2023 | 22:43 Редактор: Петя Кръстева
Липсата на качествен сън - основната причина за стреса

Стресът е навсякъде около нас. Трудно можем да избягаме от него, защото той се крие във всяко нещо в ежедневието ни. Можем обаче да направим всичко по силите си, за да го намалим. А можем и да си спестим някои действия, с които несъзнателно повишаваме стреса в организма си, без да си даваме сметка за това. Стресът е една от основните причини за влошено здравословно състояние, емоционални и психически проблеми и понижено качество на живот. Затова е важно да не си го причинявате сами допълнително, както много често се случва.

Не спите достатъчно

Липсата на сън повишава стреса в организма. Тялото не успява да си почине, ако не си взимате нужната доза сън всяка нощ по едно и също време. Така стресът се натрупва неусетно и причинява много щети на здравето.

Не отделяте време за себе си

Една от скритите причини да имате повишен стрес в тялото е липсата на ценно време за себе си. В забързаното ежедневие проблемите, ангажиментите, работата, семейството, на много хора рядко им остава време да правят любимите си неща. Много е важно целенасочено да опитвате да си оставяте време за себе си, колкото и трудно да е това.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay