Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Стресът на работното място има икономически последици

Служителите се разболяват, работодателите губят

17.03.2023 | 16:41 Редактор: Калина Донкова

Стресът на работното място е все по-задълбочаващ се проблем. Оказва се, че той има и тежки икономически последици, показва изследване в рамките на проекта "Test my stress".

На фона на все по-активната трудова заетост, експерти казват, че имаме спешна нужда от мерки за запазване на здравните показатели на застаряващото население.

"Влиянието на стреса върху всеки един от нас е много различно. Стресът в субективен план, не е толкова лошо нещо. Той ни кара да ставаме сутрин, да изпълняваме работните си задължения, но ние сме се фокусирали върху хроничния стрес. Тогава, когато човешкото тяло не може да се пребори с количеството стрес, което човек възприема. Проявата на стреса е доста комплексна, затова трябва да наблюдаваме редица параметри, които са свързани с функционирането на човешкото тяло и най-вече на човешкия мозък, за да дадем обективна оценка", обясни в ефира на предаването "Директно" Силвия Куманова, ръководител на проекта.

Ако не бъдат предприети адекватни и ефективни действия обаче, здравната ни система ще се претовари, категорична е тя

"Ние вече видяхме колко тя беше претоварена по време на пандемията и тогава множество хора, които се занимават с невропсихология и с психофизиология предупреждаваха, че основната вълна ще дойде след пандемията. Защото, за да се прояви дадено състояние, което е следствие от стрес, то трябва да има време, за да се развива. Появяват се онкологични, диабетни, кардиоваскуларни състояния, автоимунни заболявания. Тоест, това е спектърът на заболяванията, които предизвиква хроничният стрес", поясни още тя.

По думите ѝ превантивните мерки са от основно значение, защото "българинът чака да дойде болестта, за да обърне внимание на себе си, а лекарите не са всесилни".

Вижте целия разговор във видеото.