Как можем да оригнем бебето, след като е заспало?

Много е важно да го правим правилно

31.01.2024 | 15:58 Редактор: Деси Николова
Как можем да оригнем бебето, след като е заспало?

Бебетата се оригват много по-често от големите деца. Задължително е да го правят винаги след нахранване. Първоначално те се хранят само с кърма/мляко, което означава, че при сученето поглъщат голямо количество въздух. През деня майките се чувстват много по-бодри и пълни с енергия, за разлика от вечерта, което е съвсем нормално. Това ги кара често да пропускат нощните оригвания, но оригването на бебето през нощта е също толкова важно, колкото и през деня. Обикновено малките бебета заспиват докато се хранят, а през първите месеци те предимно спят. 

Защо е важно бебето да се оригва?

Когато бебето суче и поема и много въздух. Тези въздушни мехурчета, задържащи се в стомахчето трябва да бъдат освободени, в противен случай може да причинят силен дискомфорт и поява на колики. Кърменото бебе трябва да се оригне при смяна на гърдата, а бебето, хранено с адаптирано мляко, трябва да се оригне по средата на храненето и задължително в края на храненето (ако млякото е 90 мл, след като изпие около 40-50 мл трябва да се направи пауза и да се оригне, след което да изпие останалото количество).

Как може да оригнем бебето, след като е заспало?

1. Ако бебето се храни в полуизправено положение може много внимателно да се премести изправено върху рамото. Тази позиция е много удобна и то може да продължи да спи в това положение. 

2. Подобна позиция е, когато бебето се повдига и стои изправено, подпряно в областта на гърдите. Тази поза е най-удобна, ако майката е заела полулегнало положение върху диван/легло. В тази поза бебето може да заеме поза жаба като свие крачетата в коленете и по този начин може да освободи газове и през ануса. 

3. След нахранване бебето може да се разположи да лежи върху предмишницата на ръката като главичката му се подпира в сгъвката на лакътя. Тази позиция оказва натиск върху коремчето и може да се извършват леки потупващи движения върху гърба на мъничето, докато се оригне. Майката може да заеме право или седнало положение. 

4. При предпочитане на позиция на стол от майката, бебето може да се сложи легнало върху краката, като коремчето опира коленете. Може да се извършват люлеещи движения с краката, а потупването по гръбчето или нежното разтриване биха забързали процеса на оригване. Тази позиция е удобна за бебето и може да остане в нея, колкото време пожелаете да бъдете седнали.

Колко време отнема оригването?

Обикновено оригването на бебето отнема около 2 минути. Често се случва веднага след нахранване, но понякога този процес изисква малко повече време и търпение. Препоръчително е изграждане на навик и рутина на бебето да заспива, когато е в креватчето, а не докато се храни. Ако то започне да заспива, докато се храни може да се спре храненето, да се отдели минутка да се оригне и след това да се дохрани

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels