Как да спечелим битката с когнитивното стареене?

Мултивитамините и екстрактът от какао подобряват паметта

22.01.2024 | 10:55 Редактор: Толя Стоянова
Как да спечелим битката с когнитивното стареене?

Когнитивният спад е сред най-честите здравословни проблеми за повечето по-възрастни хора и ежедневната добавка от мултивитамини има потенциал като привлекателен и достъпен подход за забавяне на когнитивното стареене. Голямо проучване установява, че мултивитамините и екстрактът от какао подобряват паметта и забавят когнитивното стареене при възрастни хора. Резултатите от последния доклад потвърждават последователни и статистически значими ползи от ежедневния прием на мултивитамини спрямо плацебо както за паметта, така и за цялостното здраве на мозъка.

Тези констатации ще привлекат вниманието на много възрастни хора, които са заинтересовани от начините да запазят здравето на мозъка, тъй като предоставят доказателства за ролята на ежедневния прием на мултивитамини за подпомагане на по-доброто когнитивно стареене. Констатацията, че ежедневният прием на мултивитамини подобрява паметта и забавя когнитивното стареене в три отделни плацебо-контролирани проучвания, е вълнуваща и допълнително подкрепя мултивитамините като безопасен, лесен и достъпен подход за защита на когнитивното здраве при по-възрастни хора. 

Резултатите са публикувани в сп. The American Journal of Clinical Nutrition. В клиничното проучване изследователите са направили подробни, лични когнитивни оценки на 573 участници в подгрупата на добавките с какао и мултивитамини, известна като COSMOS-Clinic.

В рамките на две предишни проучвания са тествали добавки с мултивитамини върху когнитивните способности, използвайки телефонни когнитивни оценки (COSMOS-MIND) и онлайн уеб базирани когнитивни оценки (COSMOS-Web). В техните предварително определени анализи на данни от последното проучване, изследователите наблюдават скромна полза за мултивитамините, в сравнение с плацебо, върху общите знания на пациентите в продължение на две години. Има статистически значима полза за добавките с мултивитамини за промяна в епизодичната памет, но не и в изпълнителната функция и вниманието.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels