Детето има висока температура - как да реагираме адекватно?

Кърмачетата са склонни към прегряване

18.01.2024 | 23:10 Редактор: Толя Стоянова
Детето има висока температура - как да реагираме адекватно?

Повишената температура при децата е чест повод за тревоги на родителите. Около 20% от посещенията в спешните кабинети са по повод висока температура. Причините може значително да варират - от тривиална вирусна инфекция до тежки и сериозни състояния като сепсис, менингит и др. За повишена температура се приемат стойности, измерени над 38 °С. Температура между 37 и 38°С, се определя като субфебрилна. Децата особено кърмачетата са склонни към прегряване, което обичайно е в рамките на субфебрилните стойности.

Трябва да се има предвид, че стойностите варират в зависимост от начина на измерване:

  • Ректална от 36,6 °C до 38 °C (97,9 °F – 100,4 °F);
  • В ухото от 35,8 °C до 38 °C (96,4 °F – 100,4 °F);
  • В устата от 35,5 °C до 37,5 °C (95,9 °F – 99,5 °F);
  • Под мишницата от 34,7 °C до 37,3 °C (94,5 °F – 99,1 °F).

Новородените (до навършване на 28 дни), с измерена температура над 38 °С, подлежат на своевременна консултация с лекар и оценка на състоянието. Оценката на фебрилно новородено може да налага провеждане на редица изследвания: пълна кръвна картинка, изследване на урина, хемокултура, урукултура, рентгенография на бели дробове и сърце и дори лумбална пункция. Рискът за развитие на сериозни бактериални инфекции при новородените е значително висок. Търсят се насочено вродени инфекции.

От 5 до 8-седмична възраст се консултират неотложно с лекар при установяване на високи температури. Следва да се търси насочено подлежаща сериозна бактериална инфекция. Висока информативна стойност по отношение чувствителност (до 97%), специфичност (60%) и прогноза (около 99%) имат комбинацията от изследване на обикновена урина, пълна кръвна картина (по-точно брой на неутрофили) и серумен прокалцитонин. При амбулаторно лечение се налага адекватно проследяване в кратки срокове( до 12 – 24 часа).

От 2 месеца до 2 години при децата с изпълнен имунизационен календар, рискът от инвазивни пневмококови инфекции намалява значително. Вирусните инфекции са водещата причина за повишена температура в тази група. При деца, които са в добро или леко увредено общо състоние, контактни, хранят се, приемат вода през устата и без особености в анамнезата и статуса не се препоръчват допълнителни изследвания, може да се започне симптоматично лечение и наблюдение. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels