Как да станем по-добри родители?

Трябва да помислим за примера, който даваме на децата си

12.01.2024 | 13:10 Редактор: Деси Николова
Как да станем по-добри родители?

Колкото и да сте слушали и чели за това какво е да сте майка, може би няма как напълно да вникнете в същината на това "събитие", преди то да ви се случи. А когато това стане, ще откриете у себе си една страна, която дори самите вие не сте подозирали, че съществува. И някъде там ще се прокраднат въпроси от сорта на: "Справям ли се добре", "Наистина ли съм добра майка?". За да ви помогнем по пътя към самоосъзнаването, в следващите редове ще ви предложим няколко съвета, с които можете да обогатите майчинския си опит.

Управлявайте собствените си емоции 

Управлението на собствените ви чувства ще ви позволи по-лесно да се справите с емоциите на вашето дете. Можете да помогнете на детето си да разбере от най-ранна възраст, че емоциите са част от човешкия опит – не са добри, не са лоши и винаги присъстват. Можете дори да включите децата си в собствените си практики за управляване на емоциите, като ги научите да дишат дълбоко с вас или пък да направят кратка пауза за 60 секунди и да забележат звуците наоколо. Можете да се отърсите от негативните емоции, като си направите танцово парти. Редувайте се и избирайте песни – едната вашите деца, а следващата вие.

Направете емпатията част от ежедневието 

Моделирането на емпатично поведение ще научи децата ви да станат емпатични личности. Когато децата видят, че общувате любезно с непознати, чуват как уважително общувате с другия родител (или родители), те ще започнат да отговарят и да се държат по същия начин.

Бъдете добър пример 

Помислете за примера, който давате на децата си. Ако им кажете да не лъжат, вие също не трябва да лъжете. Ако често говорите за важността на здравословното хранене, опитайте се да се придържате към балансирана диета. Децата са по-склонни да следват правилата, ако вие също ги следвате. 

Прочетете цялата статия в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay