Как влияе суровата храна на кучетата?

Опасни щамове на E.coli могат да попаднат в организма

03.01.2024 | 22:43 Редактор: Толя Стоянова
Как влияе суровата храна на кучетата?

Храненето на домашни любимци като кучета със сурова храна може да допринесе към проблема с антибиотична резистентност. Установена е връзка между храненето на кучета със сурови храни (месо, кости, плодове и зеленчуци) и наличието на резистентна към флуорохинолони бактерия E.coli при тях. В научно изследване, представено в сп. One Health, се разглеждат проби от изпражненията на над 600 кучета, като се взимат предвид и фактори като история с антибиотици и начин на хранене. Суровото месо допринася най-много към повишаване нивата на резистентна бактерия E.coli, твърдят учените. Същата резистентна към флуорохинолони E.coli може да бъде открита при крави.

Escherichia coli е наименование на тип бактерии, които могат да се открият в стомашно-чревната система на хора и животни. Тези щамове на E.coli, които имаме в стомасите си, не са вредни за организма, и дори помагат за храносмилането, но има други щамове на бактерията, които могат да предизвикат сериозна инфекция – такава инфекция е характерна с повръщане, кървава диария и силни болки в стомаха. Тези опасни щамове могат да попаднат в организма от приема на заразени храна или вода, като се смята, че най-вероятно идват от приема на сурови зеленчуци и сурово месо.

Инфекциите от опасни щамове на E.coli могат да бъдат предотвратени чрез антибиотици, но бактериите могат да развият резистентност към тези лекарства. Флуорохинолоните са един вид антибиотици, които се използват за третиране на инфекции от E.coli – те се използват както при хора, така и при животни. Появата на резистентност към антибиотици E.coli представлява опасност и за хората – когато човек трябва да храни куче със сурово месо, той влиза в близък контакт с хранителния продукт и застрашава здравето си на излагането бактерията. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)