Доброволци се борят кучета в столична клиника да получат по-добри условия

В празничните дни те полагат грижи за животните в клиника Връбница

01.01.2024 | 19:10 Редактор: Деси Николова

В празничните дни доброволци полагат грижи за кучетата в клиника Връбница да бъдат извеждани, хранени, а клетките им почистени. Те искат да могат да правят това и в работни дни, а заради статута на клиниката повечето от тях не получават достъп до животните. 

"Клиниката се използва като приют, не като клиника да се кастрират и да се върнат по местообитания животните. Те се кастрират и живеят с месеци и години след кастрацията. Ето зад вас в клетката, която се намира – две кучета се сбиха и съответно аз ако не бях тука на едно от кучетата в дясното краче започна да тече струйно кръв. Ветеринаря не беше тук, аз влязох доброволката да го разтърва да го хвана и да го заведа той да го зашие", разказа една от доброволките в клиниката.

"Плочки са изпадали, металните решетки са се изпокъсали железата и кучетата се нараняват всекидневно", алармира друг доброволец.

Според посещавалите клиниката има кучета, които са обект на досъдебни производства, за които не се предприемат грижи. 

"С дни стоят без храна. Казано ни беше, че трябва собствениците да идват да ги хранят, специално на едно от кучетата собственикът му дори не е от София." каза още един доброволец.

От столичната община отговориха, че е необходимо да се извърши ремонт на стационара и дотогава доброволците ще бъдат допускани в помещенията не само в празничните дни 

"Ние поемаме ангажимент като администрация, че ще им осигурим и ежедневен достъп в рамките на работната седмица. В момента се прави финансов разчет колко ще струва най-бързият и икономичен начин да се направи ремонт", заяви директорът на дирекция "Околна среда" към Столична община Лазар Петрунов.

През годините многократно са изпращани сигнали до агенцията по безопасност на храните и са правени проверки, но без успех. До преди седмици, когато институцията отново посещава клиниката. 

"Има доста сериозни забележки, както по отношение на хигиената, но за да предприемем някакви ефективни действия трябва да получим предписание от тях, което все още не е дошло или акт за извършено нарушение и да бъдем глобени", допълни Петрунов.

А докато се предприемат нови мерки, заради помощта на доброволците само през празничните дни 10 кучета от клиниката са намерили нов дом, а скоро още 8 предстои да прегърнат новите си стопани. 

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева