Нещата, от които да се отървем след празниците

За много от нас празничният сезон е време на излишък

03.01.2024 | 21:57 Редактор: Деси Николова
Нещата, от които да се отървем след празниците

За много от нас празничният сезон е време на излишък - наслаждаваме се на много храна, твърде много напитки и изобилие от подаръци. Дори тези, които се смятат за минималисти през по-голямата част от годината, може да открият, че са натрупали повече подаръци, декорации, опаковки и консумативи за печене, отколкото имат място. 

Това прави седмиците веднага след празниците идеалното време да сортирате вещите си, да разчистите ненужните неща и да дарите това, от което вече нямате нужда. Ако банковата ви наличност е значително намаляла след празничния прекомерен разход, почистването и премахването на бъркотията също може да бъде интелигентен начин да подредите дома си, като същевременно възстановите малко пари. И след като сте решили какво да запазите, има много практични идеи за вертикално съхранение, за да поддържате нещата организирани. 

Коледни декорации

Преди да опаковате гирляндите, орнаментите за елха и лампичките, преценете дали ще ги използвате и следващата година. Ако има декорации, които не сте изваждали тази година или такива, които са повредени, може би е време да ги изхвърлите. След това изберете кои вещи ще са ви необходими и за следващата коледна украса, за да сте сигурни, че не прибирате нещо, което не ви трябва.

Пособия за печене

Отваряте кухненския шкаф и сте затрупани от формички на елхи, джинджифилови човечета, звездички, Дядо Коледа и какво ли още не. Всяка година си казвате, че няма да купувате повече, но виждате нови и нови пособия за печене, които не искате да подминете. Така се създава хаос в кухнята, които може да ви накара да се чувствате още по-стресирани както по време, така и след празниците. Подредете запасите си и разчистете това, което не ви трябва. Подарете или дарете пособията си за печене, които все още са в добра форма, но със сигурност няма да използвате.

Дупликати

Ако любимите хора са били изключително щедри с празничните подаръци тази година, може да откриете, че вече имате дублиращи се вещи. Нова кафемашина? Помислете да дарите старата. Получили сте ново облекло? Попитайте приятелите си дали искат да се присъединят към размяна на дрехи. Разчистете някои от екстрите сега, така че да имате по-малко хаос, когато настъпи сезонът на пролетното почистване.

Детски играчки

Ако вече не виждате пода в хола или детската стая на вашето дете, защото е пълен с играчки, време е да разчистите нещата. Ако са достатъчно големи, оставете децата да участват в процеса на вземане на решения. Създайте правило - например за всяка играчка, която пазят, те трябва да дарят една - и им помогнете да сортират колекцията. 

Спално бельо и кърпи

Може би, когато гостите на празника ви са свършили, сте осъзнали, че този резервен комплект чаршафи е виждал и по-добри дни. Или може би сте инвестирали в нов комплект чаршафи и сте готови да се разделите със старите. Така или иначе, следпразничният период е идеалното време да сортирате гардероба си за спално бельо, за да определите кои чаршафи и кърпи можете да разчистите. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels