Съвети за декориране на дома, които ще подобрят настроението ни

Подбирайте внимателно цветовете

02.01.2024 | 20:48 Редактор: Деси Николова
Съвети за декориране на дома, които ще подобрят настроението ни

Състоянието на вашия дом може да отразява състоянието на вашето психично здраве за добро или лошо. И по подобен начин жилищното ви пространство може да повлияе на вашето емоционално състояние. Ако то е разхвърляно, може да се почувствате стресирани или разтревожени, или ако домът ви не е достатъчно осветен от слънцето, може да усетите тъга или пък да ви застигнат мрачни мисли. 

Тъй като повечето хора прекарват по-голямата част от времето си у дома, особено тези от нас, които работят от вкъщи, има логика да смятаме, че нашите пространства могат да имат огромно въздействие върху психичното ни здраве. За щастие има много лесни начини да обновите дома си, които могат да повлияят положително на вашето психично здраве. 

1. Подбирайте внимателно цветовете

Цветът може да има огромен ефект върху човешките сетива, играейки голяма роля в начина, по който мислим и чувстваме. Различните цветове предизвикват различни емоции. За вашия дом експертите препоръчват декориране със земни тонове, които имитират цвета на листата, като зелен градински чай, наситено жълто или кафяво. Доказано е, че тези вдъхновени от природата цветове помагат за успокояване на ума и тялото.

2. Декорирайте с естествено дърво

Изследванията са установили, че внасянето на елементи от природата на закрито може да помогне за намаляване на стреса, а декорирането с дървени мебели или декор е един от най-лесните начини да направите това. Считайте го като знак за закупуване на ново дървено бюро или масичка за кафе, на които сте хвърлили око от дълго време. Или ако имате дървени подове, може да ги оставите без килими, за да се насладите на блясъка на дървото.

3. Закачете привлекателни произведения на изкуството

Според интериорни дизайнери, възхищението от изкуството е един от най-лесните начини за освобождаване от стреса. Създайте успокояваща атмосфера в дома си, като декорирате с произведения на изкуството, които привличат окото ви и ви карат да се чувствате спокойни. Независимо дали става въпрос за картина, снимка или скулптура – единственото, което има значение, е да се чувствате емоционално свързани с творбата, за да можете да се насладите на облекчаващите стреса ползи и добрите вибрации.

4. Приемете естествената светлина

Не е тайна, че слънчевата светлина е свързана с щастието – именно затова много хора изпитват сезонно афективно разстройство през есента и зимата. Така че, ако се чувствате депресирани у дома, причината може да се крие в липсата на естествена светлина. Вдигнете щорите и дръпнете завесите през деня, за да позволите на слънчевите лъчи да навлязат в дома ви за моментално повишаване на настроението. Ако искате да подобрите още повече нещата, може да поставите огледала, за да отразяват навлизащата светлина и да направят стаята още по-светла – това е особено полезно в по-малки пространства или такива без много прозорци. 

Вижте останалите 3 съвета в az-jenata.bg

Снимка: Pexels