Почиствайте добре колата си от снега, ако не искате да ѝ се случи това

Слой лед често се образува не само върху колата, но и по дъното и по елементите от окачването

13.12.2023 | 10:50 Редактор: Толя Стоянова
Почиствайте добре колата си от снега, ако не искате да ѝ се случи това

Резките температурни промени през зимата и продължителното излагане на автомобил под т.нар. "снежна шапка" причиняват опасни щети, за които дори не подозирате. Всеки знае, че снегът върху покрива може да се отлепи и да стане причина за ПТП, но има и още нещо, което може да доведе до инцидент или до технически проблем с автомобила ви.

Когато загрята кола е оставена цяла нощ пред блока, от температурните промени върху каросерията на колата се образува ледена кора. Същото се случва, ако колата не е била използвана дълго време и на покрива ѝ се е натрупало голямо количество сняг. За да почистите правилно колата, трябва да стартирате двигателя и да включите отоплението. След това използвайте четка, за да почистите снега отгоре. Но това не е всичко.

Ако решите да изчистите колата си от снега на автомивка, е важно да извършите процедурата правилно. Не можете да започнете да миете колата си с топла вода под високо налягане веднага. Препоръчва се да оставите колата в топло помещение за миене поне за 10-15 минути и едва след това да пуснете топлата вода или ако това не е възможно, то започнете със студена вода. Най-важното е да отстраните ледените образувания под колата.

Слой лед често се образува не само върху колата, но и по дъното и по елементите от окачването. Ако не го забележите веднага, може да усетите неприятни вибрации по време на движение. Поради такива причини често шофьорите се обръщат към сервизи.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels