5 начина да поддържаме косата си красива и жизнена

Горещата вода я пресушава и отнема от блясъка ѝ

12.12.2023 | 22:19 Редактор: Деси Николова
5 начина да поддържаме косата си красива и жизнена

Косата е подложена на множество предизвикателства всеки ден. Боядисвате я, сушите я, стилизирате я, нанасяте продукти, нагрявате я, за да си направите прическа. Всичко това в комбинация с горещата вода, с която взимате душ, прави косата слаба, изтощена, лишена от блясък и склонна към накъсване и цъфтеж. 

За да предотвратите всички тези увреждания и за да запазите косата си здрава и бляскава, вижте 5 начина да го направите. 

Не използвайте гореща вода

Горещата вода пресушава косата и отнема от блясъка ѝ. Най-добре е да измивате косата с хладка вода, дори леко студена. 

Използвайте студена струя при сушене 

Настройте сешоара си на студена струя, когато сушите косата. Горещата струя причинява много сериозни увреждания на косъма, като го прави слаб, податлив на цъфтеж, накъсване, начупване. Ако освен това боядисвате косата и използвате преса, това добавя още повече риск за здравината и блясъка ѝ.

Не търкайте енергично с кърпа 

Мократа коса е няколко пъти по-уязвима и склонна към увреждания от сухата. Когато косъмът е мокър, той се накъсва лесно, цъфти, разслоява се и губи блясъка си, ако косата се търка енергично с кърпа. 

Не мийте цялата коса с шампоан

Омазняването и замърсяването на косата е най-силно в корените, тъй като кожата отделя пот, себум и мъртви кожни клетки. Затова е най-добре да наблягате в измиването с шампоан именно в корените и да разнесете леко най-много до средата на косъма. 

Използвайте продуктите в правилната последователност 

Много честа грешка е неправилното използване на продуктите за коса според предназначението им. Ако например искате повече обем в косата си, прилагайте продукт за обем само в корените и малко под тях. Не прилагайте в краищата, защото косата ще изглежда изпръхнала и нежизнена. Ако използвате масла за подхранване, тях пък именно трябва да прилагате в краищата, а не в корените, където и без това кожата се грижи да отдели естествените си масла. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay