От горещия душ до прекомерното ексфолиране - вредни навици при суха кожа

Нанасяйте хидратиращ продукт сутрин и вечер

08.12.2023 | 11:16 Редактор: Искра Ангелова
От горещия душ до прекомерното ексфолиране - вредни навици при суха кожа

Ако имате суха кожа, някои навици в ежедневието ви може да се окажат много вредни за нея. Сухата кожа изисква внимание и грижи, за да избегнете раздразнения и усещане за опънатост. Ако правите някои неща всеки ден, сухата ви кожа може да стане раздразнена.

Прекомерно ексфолиране 

Ексфолирането е важно, за да поддържате кожата свежа и да стимулирате регенерирането на клетките. Ако обаче имате суха кожа, трябва да сте по-внимателни с ексфолирането, защото прекаляването с него може да раздразни сухата кожа. Ексфолирайте веднъж седмично, а при по-суха кожа на две седмици.

Не хидратирате 

Ако забравяте да хидратирате редовно сухата кожа, тя ще стане раздразнена, опъната, зачервена, по-склонна към бръчки. Всеки тип кожа се нуждае от хидратиране, но това важи с особена сила за сухата кожа. За да избегнете проблеми, нанасяйте хидратиращ продукт сутрин и вечер.

Горещ душ 

Горещата вода кара сухата кожа да става още по-суха. Тя започва да се нацепва, да се зачервява, лющи и да влошава състоянието и структурата си. Ако имате суха кожа, а и не само суха, е най-добре да взимате душ с по-хладка вода. Така ще запазите кожата млада и свежа.

Използване на продукти на алкохолна основа 

Някои измиващи и козметични продукти съдържат известно количество алкохол. Такива продукти са вредни за сухата кожа, защото я пресушават още повече. Избягвайте ги и винаги четете съставките предварително.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels