Ето как може да се отървем от спукани капиляри по кожата

Паякообразните вени обикновено се срещат по лицето или краката

22.11.2023 | 15:05 Редактор: Толя Стоянова
Ето как може да се отървем от спукани капиляри по кожата

Спуканите капиляри по лицето или паякообразните вени са всъщност разширени кръвоносни съдове, които се намират точно под повърхността на кожата. Това води до малки, червени линии, които се разпространяват във формата на мрежа. Паякообразните вени обикновено се срещат по лицето или краката, но могат да се появят навсякъде по тялото. Освен външния си вид, паякообразните вени не причиняват други симптоми.

Склеротерапия

Склеротерапията използва инжекции със склерозиращи агенти, за да помогне на паякообразните вени да изчезнат за кратък период от време, обикновено няколко седмици. Инжектираният материал помага за затварянето на кръвоносните съдове, което води до изчезването на видимата кръв под кожата. Някои може да изпитат дискомфорт и болка, използвайки този метод, но тези нежелани реакции трябва да отзвучат в рамките на няколко дни.

Лазерна терапия

Лазерната терапия използва интензивни лазерни светлини за третиране на проблемните вени. Въпреки това, лазерната терапия може също да увреди кожата, с което да я направи чувствителна по време на възстановяването. Процесът също може да бъде скъп и често са необходими няколко сесии, за да се получи желаният резултат. Вените могат да се върнат и може да се наложи процедурата да се повтори.

Интензивна пулсова светлина (IPL)

Терапията с интензивна пулсова светлина (IPL) използва специални светлини, които проникват в по-дълбоките слоеве на кожата, без да увреждат горния слой. Това лечение може да означава по-малко време за възстановяване и по-малко увреждане на кожата. IPL терапията работи по подобен начин на лазерната терапия за спукани кръвоносни съдове, въпреки че може да са необходими няколко сесии за постигане на резултати.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels