Какво да не правим, за да остане кожата ни млада и красива?

Не лягайте с непочистено лице

05.11.2023 | 12:50 Редактор: Толя Стоянова
Какво да не правим, за да остане кожата ни млада и красива?

Кожата се изменя с течение на всяко десетилетие. Ако в двайсетте ви години е имала една структура, то в трийсетте нещата вече се променят. Първите процеси на стареене започват именно тогава и е важно да отделяте повече внимание на това как се грижите за кожата си и какво правите за нея. 

Не допускайте кожата да остане непочистена 

Ако в по-ранните си години сте пропускали грижата за кожата в почистването, в 30-те си години е много важно да не го допускате. Почистването на грима и мръсотията от кожата на лицето трябва да се случва абсолютно всеки ден без изключение. С напредване на възрастта кожата става все по-уязвима към замърсявания и остатъци от грим. Те запушват порите, създават условия за ускорено стареене и поява на бръчки.

Бъдете внимателни със съставките, ако имате акне 

Акнето в 30-те години е различно от това в тийнейджърска възраст и в 20-те. В по-ранните години обикновено кожата е по-мазна, склонна да секретира повече себум и да създава условия за запушване. В този период обикновено продуктите, съдържащи салицилова киселина, са едно от главните решения. В 30-те обаче тази съставка е добре да се редуцира. Причината е, че салициловата киселина пресушава кожата, прави я по-уязвима и склонна към опъване. 

Правете всичко възможно да контролирате теглото си

С напредване на възрастта кожата губи еластичността си и този процес е необратим. За да успеете да се справите с това и да не ускорявате появата на бръчки и отпусната кожа е от огромно значение да съумявате да контролирате теглото си. Отслабването и напълняването, йо-йо ефектът от диетите и всичко, което предизвиква резки промени в теглото, ту в едната посока, ту в другата, са пагубни за кожата. Колкото по-често допускате напълняване и отслабване след това, толкова по-отпусната и увредена ще е кожата ви в тази възраст. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels