Полезни в кухнята, но не за кожата - какво не трябва да слагаме върху лицето си

Продуктите, които са предназначени за тяло, не трябва да се използват върху лицето

25.10.2023 | 10:28 Редактор: Вяра Димова
Полезни в кухнята, но не за кожата - какво не трябва да слагаме върху лицето си

Кожата на лицето е много нежна и има известни разлики в нейната текстура и тази на кожата по останалите части от тялото. Ето защо трябва да сте много внимателни с това какво слагате върху нея. Това, че използвате някои продукти върху кожата на тялото не означава, че можете да ги прилагате и върху лицето, независимо дали са природни и здравословни. Ето кои са те:

Зехтин 

Зехтинът е известен с полезните си свойства, които дължи на омега-3 мастните киселини в състава си. Той е изключително полезен за кожата, но не е добре да се прилага върху лицето. 

Зехтинът има много тежка и плътна текстура, което може да причини запушвания на порите в дългосрочен план, а това да доведе до проблеми със секрецията на мастните жлези, порите, дори да създаде условия за поява на пъпки и акне. 

Оцет 

Въпреки че оцетът има множество ползи за кожата и красотата, той е твърде агресивен за поставяне върху лицето. Възможно е да предизвика зачервяване, раздразнения, възпаления, особено ако се прилага директно без разреждане.

Майонеза 

Майонезата е богата на мазнини, които подхранват и хидратират кожата в дълбочина. Но подобно на зехтина, тя не е подходяща за прилагане върху лицето, тъй като има тежка и плътна структура, която запушва порите и създава условия за проблемна кожа. 

Лосиони и кремове за тяло 

Продуктите, които са предназначени за тяло, не трябва да се използват върху лицето. Причината е, че всяка област от кожата има свои специфики и формулите на различните продукти са разработени на тази база. Винаги използвайте продукти, които са създадени специално за кожата на лицето. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay