С колко години може да удължим живота си, ако се откажем от вредните храни?

Захарта и наситените мазнини имат пристрастяващ ефект

27.11.2023 | 22:30 Редактор: Толя Стоянова
С колко години може да удължим живота си, ако се откажем от вредните храни?

Полагането на усилия да се храним здравословно може да бъде полезно в дългосрочен план. Здравословната диета може да удължи живота до 10 години. В ново научно проучване се разглежда как начинът на хранене може да повлияе на продължителността на живота. Изследването е проведено от университета в Берген, Норвегия и в него се анализират данни на над 460 000 доброволци. 

Едно от заключенията на екипа е, че хората над 40-годишна възраст, които са преминали от нездравословен към здравословен начин на хранене, живеят 9 години по-дълго. А независимо от възрастта, отказването от подсладени напитки и преработено месо и приемането на диета, богата на пълнозърнести храни, ядки, плодове, зеленчуци и риба, може да добави 10 години.

Учените твърдят, че колкото по-резки са промените в начина на хранене, толкова по-голямо е очакваното увеличение на продължителността на живота. Тези, които дълги години са имали нездравословен хранителен режим – консумирали са храни и напитки, богати на захар или наситени мазнини – имат най-добри резултати при промяната на храненето си и преминаването към по-здравословен режим. При възрастните над 70 години също може да се наблюдава удължаване на живота при здравословно хранене – с до 5 години.

Отбелязва се, че за да се видят резултатите от здравословното хранене спрямо дълголетието, трябва да се полагат усилия дългосрочно. Това би могло да се окаже трудна задача за тези от средната или ниската социална класа – вредните храни често са по-евтини и достъпни от здравословните. Тези вредни храни също така са значително по-удобни, защото изискват минимална подготовка, като голяма част от продуктите в супермаркети могат да се консумират директно. Високото количество захар или наситени мазнини в тези храни ги правят и по-вкусни, а захарта и наситените мазнини имат пристрастяващ ефект, което би направило прехода към здравословно хранене още по-труден.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels