Маслините са суперхрана - намаляват риска от рак и балансират нивата на кръвната захар

Те съдържат множество антиоксиданти и омега-3 мастни киселини

24.10.2023 | 07:43 Редактор: Искра Ангелова
Маслините са суперхрана - намаляват риска от рак и балансират нивата на кръвната захар

Маслините са един от най-здравословните избори, които можете да направите за тялото и красотата си. Ежедневната консумация на маслини носи много ползи за организма и здравето, като в допълнение и красивия външен вид на кожата и косата ви се подобрява.

Маслините са една истинска суперхрана, която съдържа множество ценни хранителни вещества, най-вече витамин Е, антиоксиданти и мастни киселини, които вкупом подобряват цялостното здраве и стимулират красивия външен вид на кожата и косата.

Маслините подобряват сърдечносъдовата функция

Маслините се считат за суперхрана, защото те имат невероятно полезни свойства по отношение на сърдечносъдовата система. Те понижават холестерола, подобряват еластичността на кръвоносните съдове, съдействат за балансиране на кръвното налягане.

Всички тези положителни ефекти са благодарение на мононенаситените мастни киселини, които намаляват риска от атеросклероза и запушване на съдовете.

Маслините помагат за отслабване 

Маслините са много богати на мазнини, което увеличава усещането за ситост. Те са с нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящи за хора, страдащи от наднормено тегло и инсулинова резистентност. Маслините балансират нивата на кръвната захар и спомагат за контрола на скоковете ѝ.

Маслините намаляват риска от рак 

В маслините се съдържат множество антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от рак и потискат възпаленията в клетките и тъканите.

Те са богати на антиоксиданти, минерали и флавоноиди, които потушават възпалителните процеси, създаващи условия за хронични и ракови заболявания.

Маслините потискат болката

Тъй като маслините имат противовъзпалителни качества, те са чудесен начин да се справите и с болката. Хранителните вещества в маслините потискат болката в меките тъкани и костите. Ако ги консумирате редовно, общото възпаление в тялото ще бъде по-малко, което е и основа за поява на по-малко здравословни проблеми.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay


1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 5 месеца