Кои билки са полезни за здравето на щитовидната жлеза

Салвията съдържа различни растителни съединения, а антиоксидантите неутрализират вредните съединения

22.10.2023 | 21:35 Редактор: Вяра Димова
Кои билки са полезни за здравето на щитовидната жлеза

Един от най-важните органи в човешкото тяло е щитовидната жлеза. Тя е жлеза с вътрешна секреция, която регулира синтеза на тиреоидни хормони. Проблемите с щитовидната жлеза могат да доведат до дисбаланс на хормоните, който може да има ефект върху цялостното здраве. Начинът на живот, в това число и храненето, са от съществено значение за поддържането на добро здраве на жлезата. При наличието на установени проблеми с нея е важно да се следват лекарските препоръки. 

Здравословният начин на хранене може да помогне за баланса на щитовидната жлеза. Освен полезните храни, към него спадат и полезните билки, някои от които са известни с това, че са полезни за здравето на щитовидната жлеза.

Коприва

Копривата е растение, което обикновено се използва през сезона на алергиите, тъй като се смята, че помага за облекчаването им. Също така е известно, че е полезна и при ниски нива на желязо в организма. На чай или под формата на супа, ястие, оказва се, че копривата има ползи и за здравето на щитовидната жлеза. Известно е, че листата от коприва съдържат значителни количества минерали, които са от решаващо значение за синтеза на хормони на щитовидната жлеза, включително селен, цинк, желязо и магнезий.

Градински чай или както още бива наричан – салвия

Обичаме да го добавяме към рецепти, но тази билка често влиза в състава на микс чайовете. Салвията съдържа различни растителни съединения. Антиоксидантите в билката неутрализират вредните съединения, наречени свободни радикали.  

Корен от джинджифил

За него е известно, че може да помогне за облекчаване на неприятните симптоми на хипотиреоидизъм. Също така, може да има благоприятни ефекти по отношение на намаляване на теглото и регулиране на липидния профил при пациенти с хипотиреоидизъм.

Женско биле

Това е друга билка, за която е известно, че подпомага защитата на щитовидната жлеза от оксидативно увреждане и помага за понижаване на нивата на стресовия хормон кортизол. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay