Ето кои плодове обича щитовидната жлеза

Сокът от нар има три пъти повече антиоксиданти от виното и зеления чай

19.10.2023 | 12:30 Редактор: Искра Ангелова
Ето кои плодове обича щитовидната жлеза

Начинът ни на живот оказва влияние върху здравето и функцията на всеки орган в тялото ни. Ето защо е важно да спортуваме редовно, да се опитаме да намалим стреса, да се храним здравословно, да намалим вредните навици. Днес какви плодове консумирахте? Знаем че те са важна част от дневното ни меню, когато искаме да сме здрави и в добра форма. Днес ще разгледаме някои плодове, които са особено важни за щитовидната жлеза.

Основните проблеми с нарушенията на щитовидната жлеза са възпаление, високи нива на производство на свободни радикали в тялото ни, както и антитела, които разрушават жлезата. Ето защо храната, която консумираме, е много важна.

Вижте кои са едни от най-полезните плодове за този орган.

Годжи Бери

Годжи бери се консумират от хилядолетия в азиатските страни, а в традиционната китайска медицина се използват при състояния като умора, проблеми с бъбреците, проблеми с очите, слаб имунитет, проблеми с черния дроб, за подобряване на кръвообращението.  Но малките плодове се оказват полезни и за щитовидната жлеза, тъй като насърчават функцията ѝ, сочат западни изследвания.

Горски плодове

Щитовидната жлеза обича антиоксидантите, които са важни за нейната функция. Горските плодове са богат източник на антиоксиданти. Боровинки, ягоди, малини, къпини, всички те са чудесна добавка към дневното меню. Антиоксидантите са важни, защото предпазват от свободните радикали, които могат да увеличат риска от хипотиреоидизъм, умора и наддаване на тегло, сочат изследвания.

Нар

Нарът е един от най-полезните плодове за здраво сърце, но и за щитовидната жлеза. Ползите от консумацията на нар се дължат на неговите полифенолни съединения, които придават яркия му цвят. За тях е известно, че помагат за елиминирането на свободните радикали от тялото, което на свой ред намалява възпалението и предпазва щитовидната жлеза. Смята се, че сокът от нар има три пъти повече антиоксиданти от виното и зеления чай. Нарът е полезен и за функцията на мозъка, но също така и помага в баланса на стойностите на LDL холестерола.

Ябълка

Ябълките имат редица ползи за здравето. Смята се, че редовната им консумация може да предпази щитовидната жлеза от увреждане на свободните радикали и не само това. Ябълките допринасят за понижаване на холестерола, намаляват риска от диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания. Богати са на важни хранителни елементи и благоприятстват и здравето на костите, информира az-jenata.bg.

Авокадо

Авокадото е друг плод, който е много здравословен за щитовидната жлеза. То е богато на хранителни вещества, сред които витамини С, В5, В6, Е, К, фолат, калий и други.  Авокадото е богато и на полезни мазнини, фибри. Съдържа малко въглехидрати, което го прави чудесно допълнение към здравословната диета. Фибрите в плода са важни за подпомагане на чревна дисфункция и детокса на тялото. По-голямата част от мазнините в авокадото са под формата на олеинова киселина, за която се смята, че помага за регулиране на лошия холестерол.

Снимка: Pixabay